Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 2 sierpnia 2016

Pieczona ciecierzyca

Niedoceniane przeze mnie kuleczki ciecierzycy doskonale sprawdziły się jako chrupiąca przekąska, a także jako dodatek do kremu z cukinii.

Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W oryginale była to zwykła ciecierzyca, którą trzeba było ugotować. Kupując konserwową mogłam ten krok pominąć.


Składniki:

1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozkładamy tak, by każde ziarno było obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę zsypujemy do miski, dodajemy oliwę, sól oraz paprykę. Dokładnie mieszamy i ponownie wykładamy na blaszkę. Pieczemy raz jeszcze ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.  


Taką piękną ceramikę z wzorem cebulowym możecie nabyć w Galeria Cuda Świata
Polecam zajrzeć, na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

https://www.facebook.com/galeria.cudaswiata/


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)