Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 13 maja 2017

Sernik z brzoskwiniami

Cała moja Rodzina uwielbia serniki, ale nie piekę ich zbyt często, bo jest tyle rzeczy które chcę jeszcze wypróbować, że na nie brakuje mi czasu... no i kto by to wszystko wtedy jadł?
Ten sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę. 
Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny. 
Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości. 
Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny, imieniny czy po prostu niedzielne spotkanie z najbliższymi przy kawie. Jeśli nie masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :)


Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm

Ciasto:
ok 500g mąki
5 żółtek
250g masła lub margaryny
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

Sernik:
1 kg potrójnie zmielonego białego sera
2 jajka
2 białka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru kryształu
1 kostka masła

Piana:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru kryształu

Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, odłożyć 2/3 do lodówki, a 1/3 do zamrażarki.
Zmielony ser łączymy mikserem z miękkim masłem, cukrem, sproszkowanymi budyniami oraz jajkami. Dwa białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką mieszamy z masą serową.
2/3 schłodzonego ciasta wylepiamy spód i boki formy. Nakłuwamy widelcem, wylewamy masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu ścieramy pozostałą, mrożoną 1/3 ciasta. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160st C i pozostawiamy sernik jeszcze przez 55 minut. W trakcie możemy go przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu. Studzimy w uchylonym piekarniku najlepiej całą noc, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.