Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 28 maja 2017

Ucierane z rabarbarem (na maślance i kruchym cieście)

Nastała niedziela. Cały wczorajszy dzień zleciał nie wiadomo kiedy i nawet nie byłam w stanie podzielić się z Wami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je jeszcze dziś. To tylko chwila roboty, no może dwie ;) Ale mi, z Tefal Companion robota idzie tak łatwo, że aż się chce! Bardzo się chce 💗
Ciasta rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa. 
Wielkie liście owoców rosły niemal przy domu. Pamiętam jak nie raz urywaliśmy i jedliśmy maczając końcówkę rabarbaru w cukrze :) Rarytasy! Muszę pomyśleć nad własną uprawą, bo dostępu do takiego już nie mam, pozostaje jedynie sklep. 
Póki co zapraszam na ciasto, delikatne, wilgotne i nie za słodkie :)


Składniki na blaszkę 28x19cm
 
Kruche ciasto:

200g mąki
100g masła 
150g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Ucierane:

2 jajka
250ml maślanki
½ szklanki oleju rzepakowego
350g mąki pszennej (m/w dwie szklanki)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
125g cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałów
3 duże łodygi rabarbaru

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Kruche ciasto- składniki wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 10 na 30 sekund. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki.

Ucierane- jajka, maślankę oraz cukry przekładamy do misy z nożem do ubijania. Ustawiamy prędkość 6, czas 1 minuta. Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie uruchamiamy urządzenie na 30 sekund. Do wymieszanych składników dodajemy olej rzepakowy i ostatni już raz włączamy program na 30 sekund przy obrotach 4.

W międzyczasie rabarbar obieramy i drobno kroimy.

Przygotowanie- 1 część kruchego ciasta wałkujemy na rozłożonym papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Wylewamy ciasto ucierane, układamy rabarbar, posypujemy migdałami i startą drugą częścią kruchego ciasta. Pieczemy ok 1 godzinę w temp. 180⁰C (do suchego patyczka). Studzimy na kracie, posypujemy cukrem pudrem.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Składniki na kruche ciasto siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki.
Ucierane- jajka, maślankę, cukier kryształ oraz waniliowy miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy na wolnych obrotach. Na końcu stopniowo wlewamy olej. Dalej, postępujemy jak wyżej.



5 komentarzy:

  1. niezwykle apetycznie się to Twoje ciacho prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ogromną przyjemnością bym skosztowała. Wygląda obłędnie, dokładnie tak jak lubię :) Pyszności na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda jestem na diecie bezglutenowej, ale ciasto wygląda naprawdę pysznie :) Rabarbar jest świetnym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.