Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 19 listopada 2017

Ciasteczka dla Mikołaja

Kurcze miałam Wam tu w nocy sprezentować przepis na ciasteczka, ale Adaś nie pozwolił. Tak się tłukł, wiercił i spał niespokojnie, że Matka w końcu musiała zrezygnować z komputera, położyć się obok i czuwać.
Dziś z kolei od rana coś robię i dopiero usiadłam, więc tak na szybko Wam tu sklecę, bo może jeszcze jesteście przed pisaniem listu...
Ja na taki czyn (czyt. pieczenie ciasteczek z dziećmi) skusiłam się po raz pierwszy, ale przyznam szczerze, że moje dzieci chyba jeszcze na to za młode. Nie tyle Oluś, bo on już stara się nie tyle pomagać, co po prostu nie przeszkadzać, ale Adaś... no cóż. Łapki pcha wszędzie, Tefala w trakcie pracy wyłączył mi parę razy, a samego surowego ciasta też nie mam pojęcia ile zjadł. No choćbym nie wiem jak chciała, to ogarnąć ich obu stojących na krzesłach, żeby nie spadli i jeszcze gotowanie/pieczenie, nie jest wcale łatwo. Samo wycinanie ciasteczek, które wydawać by się mogło chwilą u nas trwało chyba z godzinę, bo jak zaczęli tłuc foremkami, to trzeba było ciasto non stop sklejać i wałkować na nowo. Taki urok,co zrobić...
Ale jeśli Wy macie starsze dzieci, lub po prostu więcej cierpliwości ode mnie, to polecam, bo to w sumie fajna zabawa i "stracony" czas. W tym sensie stracony, że nie musisz co 5 minut wymyślać innej zabawy, bo poprzednia się już znudziła 😜 
Pamiętajcie też, by prócz ciasteczka i listu zostawić Mikołajowi szklankę mleka ;)
U nas wypił prawie do dna i zostawił okruszki, więc jest szansa że 6 grudnia przyjdzie...


Składniki:

100g masła
100g brązowego cukru
180g mąki pszennej tortowej
50g ciemnego kakao
1 jajko
1 cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatkowo:
Ok 60g kolorowych m&msów
½ tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania ciasta w Tefal Companion:

Miękkie masło kroimy na kilka części, przekładamy wraz z cukrem do misy urządzenia z ostrzem do wyrabiania. Włączamy na obrotach 4 na 1 minutę. Po tym czasie dodajemy jajko i ponownie mieszamy przez ok 30 sekund. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez 2 minuty na prędkości 7. Gotowe ciasto owijamy folią i chłodzimy przez pół godziny w zamrażarce.


Sposób przygotowania ciasta tradycyjny:

Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy wraz z solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przygotowaną masę i wyrabiamy najpierw nożem, a następnie dłońmi.  Gotowe ciasto owijamy folią i chłodzimy przez pół godziny w zamrażarce.

Ciasteczka:

Ciasto przekładamy na delikatnie podsypany mąką blat, wałkujemy na grubość 5 mm i foremkami wycinamy kształty. Nabijamy kolorowe drażetki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 10 minut.
Upieczone ciasteczka polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.