Składniki na ok 90 sztuk
Ciasto:
5 szklanek mąki + do
podsypywania
500ml gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 małe jajko
Farsz:
1 duża główka kapusty
(ok 3 kg przed obraniem)
250g wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
120g masła lub
margaryny
Sól, pieprz do smaku
Okrasa:
Słonina lub smażone na
masełku pieczarki (dla dzieci samo masełko)
Sposób przygotowania w
Tefal Companion
Ciasto:
Wszystkie składniki
umieszczamy w misie Companiona z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy
program puls na ok 2½ minuty. Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką
stolnicę, krótko zagniatamy tylko w kulę i pozostawiamy pod szklaną miską min.
30 minut. Pamiętajmy, by pod ciastem dość dobrze podsypać mąką, by nie
przykleiło się do blatu.
Farsz:
W tym czasie do misy
zakładamy ostrze ultra blade, wrzucamy kawałki boczku (bez skóry i
chrząstek),obrany czosnek i ćwiartki obranej cebuli. Zakładamy koszyk, by
zmniejszyć powierzchnię pracy i siekamy składniki przez 30 sekund na prędkości
10. Wyciągamy nóż ultra blade, posiekane składniki przekładamy na patelnię i
smażymy na połowie tłuszczu.
W misie zakładamy tarczę szatkownicy „H”. Kapustę obieramy z liści,
wycinamy trzon i kroimy na mniejsze kawałki. Szatkujemy na obrotach 12.
Przekładamy stopniowo na patelnię, dodajemy pozostały tłuszcz, odrobinę soli i
ciągle mieszając smażymy aż całkowicie zmięknie i zeszkli się. Doprawiamy solą
oraz pieprzem. Studzimy.
Przygotowane ciasto
wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na
kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie,
ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie
skleiły. Podajemy na ciepło od razu, lub odsmażone na złoty kolor.
Sposób przygotowania
tradycyjny
Ciasto:
Przesianą mąkę siekamy
z wodą i solą, następnie dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładką kulę i
odstawiamy, by odpoczęło pod szklaną miseczką.
Farsz:
Boczek kroimy w kostkę,
podsmażamy. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz
drobno poszatkowaną kapustę. Dodajemy tłuszcz i odrobinę soli, smażymy aż
zmięknie i się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowane ciasto
wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na
kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie,
ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie
skleiły. Podajemy na ciepło od razu, lub odsmażone na złoty kolor.
Może to i najprostsze pierogi, ale w życiu nie jadłam ze słodką kapustą. Jak to mówią, pierogi można zrobić ze wszystkim.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bożenko naprawdę nie jadłaś? Jejku u mnie są na porządku dziennym, choć teraz przy dzieciach robię mniej pierogów bo doba jakby krótsza 😂
UsuńWspaniały przepis coś nowego
OdpowiedzUsuń