Bo przygotowanie takiego makaronu to zaledwie chwila moment, zwłaszcza jak ma kto za nas zagnieść ciasto. Ja posłużyłam się Companionem, ale oczywiście jak nie macie lub macie dopiero na uwadze, to i dłonie sobie poradzą.
Co ciekawe zrobiłam takie dwie porcje, bo stwierdziłam, że Mąż na pewno nie zje i że ja wszamam na kolację :D ale o dziwo! Zjadł i powiedział że mu smakowało. Zaskoczył mnie zupełnie, bo on raczej z tych, co to wyżyliby na kotletach. Ale zaskoczył pozytywnie! I nic w zamian nie chciał 😜
Składniki dla 2-3 osób
Pappardelle:
300g mąki + do
podsypywania
100g puree z dyni
½ łyżeczki soli
1 jajko
Sos:
200g wędzonego boczku
lub chudego podgardla
4 jajka
3 ząbki czosnku
2 łyżki drobno
posiekanej natki pietruszki
150ml słodkiej
śmietanki 30%
150g sera żółtego typu
gouda
Sól morska oraz pieprz
kolorowy do smaku
Sposób przygotowania
Makaron:
Przesianą mąkę, puree z
dynii oraz jajko i sól siekamy nożem a następnie wyrabiamy w dłoniach.
Pozostawiamy pod ściereczką na ok 20 minut po czym wałkujemy na gr ok 2-3mm.
Podsypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na ok. 1½cm paski. Gotujemy w
osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
Ciasto możemy także
zagnieść w urządzeniu wielofunkcyjnym Tefal Companion:
Przekładamy składniki
do misy z założonym hakiem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 10 na ok 1½
minuty, po czym zmniejszamy obroty do 5 i ugniatamy jeszcze przez ok 30 sekund.
Sos:
Boczek kroimy w kostkę,
wytapiamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę
pietruszki. Podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony makaron, jajka
roztrzepane ze śmietanką oraz drobno starty ser żółty. Mieszamy ale tylko do
połączenia składników, tak by jajka się nie ścięły. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie słoneczne na te szare, zimowe dni...
OdpowiedzUsuń:)