Nam najlepiej smakowały z sosem, a dokładniej z przecierem paprykowym, który miałam w słoiczku i na który przepis też już macie na blogu. Myślę, że ketchup czy sos czosnkowy też będzie ok. Chłopaki jedli bez niczego, bo akurat ten sos taki pikantniejszy, więc nawet nie chcieli.
Przepis dodaję do akcji #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak, dlatego pierożki podałam na talerzu z serii Palette.
Składniki na ok 35 sztuk
Ciasto:
Ok 400g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
400g gotowanych
ziemniaków
4 łyżki puree dyniowego
1 cebula
2 łyżki oleju
rzepakowego
Ok 1 płaska łyżeczka
soli
Ok ½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
1 żółtko
3 łyżki mleka
Czarnuszka
Sposób przygotowania
Ciasto:
Do przesianej mąki
dodajemy sól oraz olej, następnie stopniowo dolewamy wodę cały czas siekając.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut, na wysypanej mąką desce pod
szklanym przykryciem. Wałkujemy na grubość ok 3mm, wycinamy krążki wielkości
szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy palcami środek
ciasta tworząc lekkie wgłębienie.
Farsz:
Gotowane ziemniaki
mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i
przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy
dokładnie.
Pierożki:
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodą i wyciągamy tuż po
wypłynięciu na wierzch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez ok 15 minut.
Już teraz macie szansę zyskać 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
jakie one są urocze! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń