Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 27 listopada 2017

Krem z pieczonej papryki

Jak już Wam chyba wspominałam- zupy lubię, ale zdecydowanie bardziej pod postacią kremu. Mogą być zarówno z grzanką jak i z groszkiem ptysiowym, jednak jakiś dodatek musi być. 
Tym razem postawiłam na krem z pieczonej papryki. Niezbyt ostry, ale intensywny w smaku i raczej z tych gęstych, sycących i rozgrzewających. 
Spróbujcie zresztą sami!


Składniki:

3 czerwone papryki
1 cebula
4 ząbki czosnku
500ml bulionu warzywnego
Olej rzepakowy
Sól, pieprz do smaku
Garść świeżych listków bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
Kwaśna, gęsta śmietana (po łyżce na każdą porcję)

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Upieczone warzywa przekładamy do strunowego worka foliowego i zamykamy na ok 20 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę, a miąższ przekładamy do misy Tefala z założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy bulion, upieczoną cebulę, czosnek oraz liście bazylii. Uruchamiamy program „Soup”. Po skończonej pracy nakładamy zupkę wraz z kleksem śmietany. Podajemy z grzankami.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Upieczone warzywa przekładamy do strunowego worka foliowego i zamykamy na ok 20 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę, a miąższ przekładamy do garnka. Dodajemy bulion, upieczoną cebulę, czosnek oraz liście bazylii. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut. Mieszamy, by cząstki warzyw się nie przypaliły. Miksujemy. Krem podajemy z kleksem śmietany oraz grzankami.
 


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.