Tym razem postawiłam na krem z pieczonej papryki. Niezbyt ostry, ale intensywny w smaku i raczej z tych gęstych, sycących i rozgrzewających.
Spróbujcie zresztą sami!
Składniki:
3 czerwone papryki
1 cebula
4 ząbki czosnku
500ml bulionu
warzywnego
Olej rzepakowy
Sól, pieprz do smaku
Garść świeżych listków
bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
Kwaśna, gęsta śmietana
(po łyżce na każdą porcję)
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Paprykę myjemy, usuwamy
gniazda nasienne i skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z
obranymi ząbkami czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Pieczemy przez godzinę
w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Upieczone warzywa przekładamy do strunowego
worka foliowego i zamykamy na ok 20 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę, a
miąższ przekładamy do misy Tefala z założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy
bulion, upieczoną cebulę, czosnek oraz liście bazylii. Uruchamiamy program
„Soup”. Po skończonej pracy nakładamy zupkę wraz z kleksem śmietany. Podajemy z
grzankami.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Paprykę myjemy, usuwamy
gniazda nasienne i skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z
obranymi ząbkami czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Pieczemy przez godzinę
w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Upieczone warzywa przekładamy do strunowego
worka foliowego i zamykamy na ok 20 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę, a
miąższ przekładamy do garnka. Dodajemy bulion, upieczoną cebulę, czosnek oraz
liście bazylii. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut. Mieszamy, by cząstki
warzyw się nie przypaliły. Miksujemy. Krem podajemy z kleksem śmietany oraz
grzankami.
Pięknie podane :) Na pewno też pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuń