Część z Was na pewno imprezuje w klubach itp, ale są też tacy, którzy takie imprezy organizują w domu i właśnie zastanawiają się, co podać na stół, co przygotować...
Nieodłącznym elementem takich spotkań są przekąski, a jak przekąski, to i sosy do nich :)
I już wiecie, skąd ten wstęp... Bo sos barbecue jest jednym z tych bardziej pożądanych i rozchwytywanych, zwłaszcza przez męskie towarzystwo.
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko kilku składników. Zazwyczaj są one w domu, no może prócz wędzonej soli, śliwki czy papryki, a jeden z tych elementów powinien jednak się znaleźć w środku, by nadać charakterystyczny smak. Ja użyłam wędzonej soli, bo ta akurat była pod ręką. Teraz zaopatrzyłam się także w wędzoną paprykę i już żałuję, że dopiero teraz, bo jest przepyszna. Zastanawiam się tylko ile jeszcze przypraw jest przeze mnie nie odkrytych ;)
Składniki na 3 słoiczki:
1 kg pomidorów
3 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka wędzonej soli
2 łyżki cukru
2 suszone śliwki
2 słoiczki przecieru
pomidorowego (ok 220g każdy)
2 łyżki przecieru
paprykowego
2 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Pomidory nacinamy,
sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki.
Cebulę i czosnek
obieramy, przekładamy do misy z załączonym nożem ultra blade. Miksujemy na
najwyższych obrotach przez 10 sekund, zatrzymujemy urządzenie, zgarniamy
warzywa i ponownie włączamy na 10 sekund.
Zmieniamy ostrze na
mieszadło, dolewamy olej i smażymy przez 5 minut w programie Slow Cook P1.
Ponownie zmieniamy
mieszadło na ostrze, wrzucamy pomidory i pozostałe składniki. Uruchamiamy
program Slow Cook P1, wyciągamy zatyczkę od ujścia pary, a po skończeniu pracy
miksujemy na obrotach 12 przez ok 30 sekund. Przekładamy do słoiczków, zamykamy
i odstawiamy do góry dnem aż do wystudzenia. Gotowe przechowujemy w lodówce.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.