Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 25 listopada 2017

Domowy sos barbecue

Właśnie do mnie dotarło, że to już końcówka listopada. W przypomnieniach zaczynają pojawiać się powiadomienia, że dziś Katarzynki, niedługo Andrzejki, a tuż po nim Barbórka. Dlaczego o tym wspominam? Bo to okazja do wielu spotkań! 
Część z Was na pewno imprezuje w klubach itp, ale są też tacy, którzy takie imprezy organizują w domu i właśnie zastanawiają się, co podać na stół, co przygotować... 
Nieodłącznym elementem takich spotkań są przekąski, a jak przekąski, to i sosy do nich :)
I już wiecie, skąd ten wstęp... Bo sos barbecue jest jednym z tych bardziej pożądanych i rozchwytywanych, zwłaszcza przez męskie towarzystwo. 
Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko kilku składników. Zazwyczaj są one w domu, no może prócz wędzonej soli, śliwki czy papryki, a jeden z tych elementów powinien jednak się znaleźć  w środku, by nadać charakterystyczny smak. Ja użyłam wędzonej soli, bo ta akurat była pod ręką. Teraz zaopatrzyłam się także w wędzoną paprykę i już żałuję, że dopiero teraz, bo jest przepyszna. Zastanawiam się tylko ile jeszcze przypraw jest przeze mnie nie odkrytych ;)



Składniki na 3 słoiczki:
 
1 kg pomidorów
3 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka wędzonej soli
2 łyżki cukru
2 suszone śliwki
2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy)
2 łyżki przecieru paprykowego
2 łyżki oleju
1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki.
Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy do misy z załączonym nożem ultra blade. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 10 sekund, zatrzymujemy urządzenie, zgarniamy warzywa i ponownie włączamy na 10 sekund.
Zmieniamy ostrze na mieszadło, dolewamy olej i smażymy przez 5 minut w programie Slow Cook P1.
Ponownie zmieniamy mieszadło na ostrze, wrzucamy pomidory i pozostałe składniki. Uruchamiamy program Slow Cook P1, wyciągamy zatyczkę od ujścia pary, a po skończeniu pracy miksujemy na obrotach 12 przez ok 30 sekund. Przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystudzenia. Gotowe przechowujemy w lodówce.

Sposób przygotowania tradycyjny:

Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do lekko rumianej dodajemy pomidory, posiekane śliwki, sól, cukier oraz olej. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy przeciery i już bez przykrywania ponownie zagotowujemy. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości i wszystko miksujemy na gładki sos. Przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystudzenia. Gotowe przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.