Aż do teraz. Kiedy w sklepie zobaczyłam świeżą żurawinę, nie mogłam przejść obojętnie i pierwszą myślą, co z niej przygotuję, była oczywiście ta konfitura.
Składniki na 3 słoiczki ok 200g każdy:
400g świeżej żurawiny
1 szklanka cukru
kryształu
Skórka z 1 cytryny i
sok z połowy
¼ szklanki wody
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Wodę oraz cukier
przekładamy do misy z założonym mieszadłem. Ustawiamy prędkość 1, temp. 100⁰C i
czas 3 minuty. Do gotującego się syropu dodajemy żurawinę. Pozostawiamy
prędkość bez zmian, temp. 120⁰C i czas 10 minut. Po tym czasie dodajemy skórkę
otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytrusa, uruchamiamy program na
kolejne 10 minut przy temp. zwiększonej do 130⁰C. Moja konfitura była
odpowiednio gęsta po tym czasie, ale jeśli wyda się Wam zbyt wodnista, to
włączcie jeszcze na kilka minut urządzenie. Jeśli chcemy, możemy konfiturę
zmiksować na gładszą konsystencję zakładając nóż ultra blade i ustawiając
prędkość 8 na 15 sekund. Gotową przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry
dnem. Przestudzoną wkładamy do lodówki.
Sposób przygotowania tradycyjny:
W rondlu umieszczamy
wodę oraz cukier. Gotujemy, a gdy powstanie syrop dorzucamy owoce żurawiny.
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż do momentu rozpadania się żurawiny,
często mieszając, by nic się nie przypaliło. Po ok 15 minutach dodajemy skórkę
otartą z jednej oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Ponownie przykrywamy i
pilnując gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy użyć blendera,
by konfiturę rozdrobnić i pozbyć się kawałków owoców. Gotową przekładamy do
słoiczków i odwracamy do góry dnem. Przestudzoną wkładamy do lodówki.
Żurawinę możemy także
spasteryzować ścieląc na dnie naczynia ściereczkę, układając obok siebie
słoiczki i zalewając wodą do ⅔ wysokości. Tak
przygotowane gotujemy ok 10 minut od momentu wrzenia, przy skręconym do minimum
palniku. Pamiętajmy, by gorące słoiczki zalewać gorącą wodę, a przestudzone
zimną, by nie pękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.