Mowa o biszkopcie brownie, który nie raz już był przeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania. No i ten intensywny smak czekolady... mnie osobiście rozwala na łopatki :D
Do środka możemy dać wszelkie bakalie, herbatniki jasne (akurat nie miałam w domu więc pominęłam), masło orzechowe czy tak jak ja masę kajmakową (krówkową), której miałam odrobinę w słoiczku. Kombinować można dowolnie, byleby było słodko i wyglądem przypominało salami.
Mi- mam nadzieję, że się to udało dzięki jasnej otoczce z cukru pudru i ciemnej z kakao oraz dodatkowej dekoracji ze sznurków.
Składniki na 2 sztuki
300g czekoladowego
biszkoptu (można użyć czekoladowych herbatników)
120g masła
2 łyżki masy kajmakowej
70g drobno zmielonego* cukru
trzcinowego #Diamant
1 łyżka kakao + do
obtoczenia
1 łyżka cukru pudru do obtoczenia
1 garść migdałów (całe,
nie płatki)
1 szklanka orzechów
ziemnych niesolonych
3 łyżki suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Masło topimy. Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Orzechy oraz migdały
prażymy na suchej patelni.
Biszkopt przekładamy do
malaksera z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodajemy masę kajmakową, #cukiertrzcinowy,
kakao, czekoladę oraz masło. Wyrabiamy do połączenia się składników, a
następnie już bez użycia ostrza mieszamy z bakaliami. Gotową masę schładzamy w
lodówce ok 1 godzinę, po czym formujemy 2 różnej wielkości wałki i owijamy je w
papier do pieczenia. Chłodzimy najlepiej całą noc.
Przed podaniem
wyciągamy i każde „salami” obtaczamy np. w kakao, a drugie w cukrze pudrze. Dla
lepszego efektu salami możemy obwiązać sznurkami.
wow coś nowego! świetne
OdpowiedzUsuń