Jeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;)
Już niedługo zaproszę Was na barszcz biały i faszerowane jajka ;) Czym? Nie zdradzę ;) Zaglądajcie na bloga i cierpliwie czekajcie ;)
Składniki na ok 10
sztuk:
Ok 175g mąki pszennej
100g cukru pudru
90g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Szczypta soli
1 łyżka cukru z
prawdziwą wanilią
Beza:
2 białka
½ szklanki drobnego
cukru kryształu
Dodatkowo:
Mały słoiczek dżemu np.
morelowego
Sposób przygotowania:
Schłodzone składniki przekładamy na blat, siekamy a następnie wyrabiamy
na gładką kulę. Owijamy folią i chowamy do lodówki na min godzinę. Gotowe ciasto
wałkujemy na grubość 3-4 mm, małym nożykiem wycinamy nieregularne kształty i
przekładamy na piekarnikową blachę. Z białek i cukru przygotowujemy bezę, któą
smarujemy nasze kruche spody, zostawiając na środku małe kółeczko które po
upieczeniu napełnimy dżemem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do
140°C na ok 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.