Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 27 marca 2018

Kruche jajka sadzone z bezą i dżemem

Jeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;) 
Już niedługo zaproszę Was na barszcz biały i faszerowane jajka ;) Czym? Nie zdradzę ;) Zaglądajcie na bloga i cierpliwie czekajcie ;)



Składniki na ok 10 sztuk:

Ok 175g mąki pszennej
100g cukru pudru
90g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Beza:
2 białka
½ szklanki drobnego cukru kryształu

Dodatkowo:
Mały słoiczek dżemu np. morelowego

Sposób przygotowania:

Schłodzone składniki przekładamy na blat, siekamy a następnie wyrabiamy na gładką kulę. Owijamy folią i chowamy do lodówki na min godzinę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, małym nożykiem wycinamy nieregularne kształty i przekładamy na piekarnikową blachę. Z białek i cukru przygotowujemy bezę, któą smarujemy nasze kruche spody, zostawiając na środku małe kółeczko które po upieczeniu napełnimy dżemem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C  na ok 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.