Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 24 marca 2018

Mazurek kakaowo- kokosowy

Kolejna moja słodka propozycja, to mazurek kakaowo- kokosowy, który mogliście zobaczyć już tydzień temu w wydaniu Chwili dla Ciebie. Zresztą robiłam go właśnie w tym celu, więc na zdjęciu nawet nie ma żadnej "oprawy" wielkanocnej ;) 
Najważniejszy jest jednak smak, a ten broni się sam. Zwłaszcza jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami kokosu :) Nie będę się zbytnio rozpisywać, bo czasu coś u mnie jak na lekarstwo, poza tym przyznaję, że chowam komputer w dzień przed dziećmi, bo non stop kłócą się o to który jaką bajkę ma oglądać, więc zła matka komputer rekwiruje i wiedzą, że włączamy go tylko na chwilę, jak trzeba uśpić Adasia. Teraz właśnie jest ten moment, że śpi, więc tak na szybko podsyłam ;)

Składniki na formę 28x19cm:
 
300g mąki
3 żółtka
200g masła
100g cukru pudru
40g kakao
Szczypta soli
Krem:
100g margaryny zwykłej typu „Palma”, „Kasia”
100g cukru pudru
Łyżka zimnej wody
50g mleka w proszku
50g kokosu
Dodatkowo:
Kilka kostek deserowej czekolady
Kilka małych czekoladowych jajeczek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji i . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej oraz kakaowej- łatwiej jest uzyskać ciemny kolor, gdy kakao dodamy od razu przy wyrabianiu nożem. Gotowe ciasta owijamy folią i przekładamy do zamrażarki na pół godziny.
Schłodzone wałkujemy: najpierw białe na wielkość blaszki, następnie połowę ciemnego, które nakładamy na jasne, a z pozostałego kakaowego robimy kuleczki, którymi obkładamy całe boki blaszki. Delikatnie dociskamy np. końcem łyżeczki wewnętrzną część kulki. Dziurkujemy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ciasto kulkami ceramicznymi bądź grochem, by nie wybuliło nam w trakcie pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Po 15minutach ściągamy ostrożnie „kulki” i przypiekamy ciasto od góry.
Jeszcze ciepłego mazurka możemy „napełnić” kremem:
Margarynę topimy, dodajemy przesiany cukier puder i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe.
Wierzch zdobimy rozpuszczoną czekoladą i jajeczkami. Schładzamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.