Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 9 marca 2018

Kluski parowane z truskawkami

Znacie je na pewno, tym bardziej jeśli jesteście Czytelnikami bloga ;) Robiłam je w wersji zielonej z herbatą matcha, w wersji słonej z mięsem, a dziś mam dla Was zupełnie na słodko, z truskawkami. 
Dzieciaki dość je lubią, a ja mogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które na samą myśl kręcą głową i nosem oznajmiając wszem i wobec, że  na głowę upadłam każąc komuś robić pampuchy z owocami!
Przyznaję, że lepsze są ze świeżymi owocami, ale do lata długa droga, a te mrożone owoce też bez problemu się nadają, choć w trakcie gotowania/ tudzież parowania puszczają więcej soku. Jednak jak jest wszystko w miarę dobrze zlepione, to nic na zewnątrz nie ucieknie. 



Składniki na ok 18 sztuk:

30g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
250ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej
Szczypta soli
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka nasion chia
Dodatkowo:
1 opakowanie mrożonych truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
Odrobina masła do omaszczenia klusek

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Drożdże, cukier oraz kilka łyżek ciepłego mleka umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na prędkości 4, temp.35⁰C i czas 2 minuty. Gotowy rozczyn pozostawiamy na 5 minut w tej samej temperaturze- 35⁰C. Następnie dodajemy jajko, pozostałe mleko, oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli. Uruchamiamy na prędkości 6 (ewentualnie 7), czas 3 minuty. Minutę przed końcem dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz nasiona chia. Gotowe ciasto pozostawiamy w misie z temperaturą ustawioną na 35⁰C i czasem 40 minut.
Wyrośnięte wyrabiamy przez chwilę na stolnicy, po czym dzielimy na ok 18 kawałków. Każdy rozpłaszczamy, układamy na środku większą truskawkę i dokładnie zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką.
Przed przygotowaniem klusek, do misy w której było ciasto nalewamy ok 1½l wody. Parowar smarujemy delikatnie olejem, a następnie ustawiamy na pokrywie i uruchamiamy program „Steam” na 1 godzinę.
Po ok 20 minutach układamy pierwszą partię klusek robiąc ok 2cm odstępy z każdej strony. Parujemy przez ok 15 minut- długość parowania w dużej mierze zależy od wielkości pampuchów. Większe będą potrzebowały ok 20 minut, mniejszym spokojnie wystarczy 15. Gotowe przekładamy na talerz i polewamy odrobiną roztopionego masła.
Pozostałe mrożone truskawki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem trzcinowym i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Blenderujemy i podajemy z uparowanymi pampuchami. 


Sposób przygotowania tradycyjny:

Z drożdży, cukru oraz kilku łyżek mleka przygotowujemy zaczyn. Pozostawiamy w cieple na ok 10 minut, by podwoił objętość, ale niekoniecznie uciekł z naczynia.
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, robimy wgłębienie, wlewamy pozostałe letnie mleko, wbijamy jajko, dodajemy nasiona chia i dodajemy zaczyn. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy mikserem z założonym hakiem bądź dłonią do połączenia się składników. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte wyrabiamy przez chwilę na stolnicy, po czym dzielimy na ok 18 kawałków. Każdy rozpłaszczamy, układamy na środku większą truskawkę i dokładnie zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką.
W garnku gotujemy wodę, nad nim umieszczamy wkład do gotowania na parze wysmarowany oliwą lub nakładamy tetrową pieluchę i mocno obwiązujemy, by pod wpływem ciężaru nie spadła. Umieszczamy po kilka pampuchów i pod przykryciem (pokrywka lub drugi tej samej wielkości garnek) parujemy ok 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz i polewamy odrobiną roztopionego masła.
Pozostałe mrożone truskawki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem trzcinowym i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Blenderujemy i podajemy z uparowanymi pampuchami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.