Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba że o czerwonym ;)
Tak więc była to dla mnie kolejna próba, ale moim skromnym zdaniem- w pełni udana! Zupa smakowała obłędnie. Lekko kwaskowa, gęsta i pachnąca majerankiem.
Na pewno dużą rolę odegrał tutaj zakwas, który wcześniej przygotowałam i do czego Was również zachęcałam przy okazji jego publikacji. Na nastawienie dziś jest już trochę późno, no chyba, że sam barszcz ugotujemy w drugi dzień świąt ;)
Przepis ten znalazł swoje miejsce w świątecznym ebooku przygotowanym dla marki Tefal Companion. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda całość, zachęcam do pobrania TUTAJ :)
Składniki dla 4 osób:
200g boczku wędzonego
1 litr wody
2 ząbki czosnku
500ml domowego zakwasu
na barszcz
3 białe parzone,
kiełbasy
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
angielskiego
1 pełna łyżka majeranku
Pieprz, sól do smaku
125ml kwaśnej,18%
śmietany
Jajko na twardo (po
jednym na porcję)
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Boczek kroimy w kostkę.
Przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem. Uruchamiamy na 30 minut,
prędkość 3, temperaturę 130⁰C. Po trzech minutach dodajemy pokrojoną w
plasterki kiełbasę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy
wodą. Zmniejszamy temp. do 100⁰C. 5 minut przed końcem wlewamy dobrze
wymieszany zakwas na barszcz oraz dodajemy majeranek, a 3 minuty później
mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną i wlewamy do całości. Gotowy barszcz
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie podajemy z jajkiem i
świeżym pieczywem.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Mniam! Wspaniale wygląda ten barszcz. Już nie mogę doczekać się świat.
OdpowiedzUsuń