Ja rzadko kiedy robię, ale jakiś czas temu Olek mnie poprosił o czerwoną zupkę, więc cóż było zrobić. Buraki przywieźliśmy od Dziadków i w mig przygotowaliśmy pyszny krem z tłuczonymi, maszczonymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Do tego szczypta siekanego koperku i nie trzeba nic więcej.
Muszę się Wam przyznać, że zawsze przygotowywałam barszcz według wytycznych Mamy- a raczej tego jak ona robiła. I tak jak Wam tam niżej napisałam- u nas wywar się odcedzało, zabielało i zagęszczało mąką. Buraki zawsze szły do odpadów. Barszcz był pyszny, bez dwóch zdań! Ale pomyślałam sobie kiedyś, że czemu miałabym je wywalać, skoro mogę wszystko razem zmiksować i uzyskać jeszcze więcej smaku, aromatu i koloru...?
Pierwsza próba zakończona sukcesem. Chłopaki zjedli, więc trzeba będzie zrobić niedługo powtórkę ;) Wy też zróbcie, bo to naprawdę proste i smaczne.
Składniki dla 6 osób:
600g buraków
1 litr wody
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 malutka cebula
2 duże, pełne łyżki domowej warzywnej bulionetki
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru
2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
Po 1 ugotowanym na twardo jajku na każdą porcję
Po 1-2 kulkach ugotowanych i tłuczonych ziemniaków
Koperek
*2 łyżki mąki pszennej
** Rosół
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Buraki oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze
kawałki. Przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Dokładamy
obrane ząbki czosnku oraz pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę. Dodajemy
pozostałe składniki prócz soku z cytryny, który dodajemy w połowie czasu gotowania
i śmietany. Uruchamiamy program Soup 1. 5 minut przed końcem pracy ubieramy
troszkę wywaru i łączymy ze śmietaną. Przelewamy do całości i ponownie
uruchamiamy program. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy barszcz podajemy z ugotowanymi i tłuczonymi
ziemniakami, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Buraki oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze
kawałki. Przekładamy do większego garnka i dodajemy pozostałe składniki prócz
soku z cytryny, który dodajemy w połowie czasu gotowania i śmietany. Gotujemy
na małym ogniu do miękkości buraków. Dodajemy sok z cytryny, a następnie
śmietanę połączoną z odrobiną wywaru. Blenderujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy barszcz podajemy z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem.
Gotowy barszcz podajemy z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem.
*W moim rodzinnym domu, wywar zawsze przecedzano, a następnie
zagęszczano mąką. 2 łyżki mąki mieszamy w ok 125ml zimnej wody i wlewamy do
gotującego się barszczu. Ja stwierdziłam, że nie będę wywalać buraków tylko
zmiksuję, przez co i smak i kolor jest zdecydowanie bardziej intensywny. Mąki
już wtedy nie dodaję ;)
Jak Wy zrobicie- zależy od Was ;)
Barszcz z bulionetką ? Jeżeli rosół był uczciwy to bulionetka nie potrzebna.
OdpowiedzUsuńRosół był ok ale jednak było go mało więc po rozcieńczeniu z wodą stracił na wartości 😉
Usuń