Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 16 marca 2018

Domowa granola

Kurcze, żeby te bakalie były ciut tańsze, to jadłabym je garściami! Najlepiej na śniadanie, obiad i kolację ;) Naprzemiennie orzechy z migdałami, rodzynkami itp. 
W owsiankach, chlebie, sałatkach. Przyznaję bez bicia, że jeszcze nie tak dawno wszelkie musli lądowało w zakupowym wózku, bo nie wyobrażam sobie zjeść mleko z samymi płatkami. 
Aż pewnego razu, już chyba z rok temu, pomyślałam by zrobić domowe zdrowe batoniki. Jednak nie dostosowałam odpowiednich proporcji i zamiast batoników wyszło coś w rodzaju kruszonki. I tak! Wtedy mnie olśniło, że przecież taką granolę mogę właśnie robić sama, a nie kupować gotowców. Mało tego, mogę ją mieszać na wszelkie sposoby, a następnie garściami jeść lub podawać nie tylko na śniadanie, ale też do deserów, lodów itp. 
Od tamtej pory robię częściej, bo prócz mnie pokochali ją również moi mężczyźni ;) Od najstarszego, na najmłodszym kończąc.


Składniki na 2 duże słoiki:

300g płatków owsianych
¾ szklanki soku pomarańczowego
1 banan’
2 łyżki miodu
100g łuskanego słonecznika
100g pestek dyni
100g orzechów nerkowca
100g orzechów laskowych
2 łyżki nasion chia
100g żurawiny suszonej (użyłam żurawiny z sokiem z granata)

Sposób przygotowania:

Sok podgrzewamy z miodem, a następnie miksujemy z bananem. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą w misce i powoli zalewamy sokiem z bananem. Mieszamy dokładnie, wykładamy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w 150⁰C przez 15 minut z termoobiegiem, a następnie przez 25 minut w tej samej temperaturze, ale bez termoobiegu- wyłączenie grzałka góra-dół.
W trakcie pieczenia granolę mieszamy średnio co 10 minut. Przestudzoną wkładamy do szczelnie zamykanych pojemników.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.