Bardzo proste i smaczne pączki, które często gościły na moim stole w okresie karnawału.
Składniki:
Na ok 30 pączków:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
4 żółtka
1 jajko
kieliszek spirytusu
8 dkg margaryny
10 dkg cukru kryształu
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
Ponadto:
ok 100g kremu czekoladowego
5 dkg rodzynek
cukier puder do posypania po wierzchu
ok 1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem oraz kilka rodzynek, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykrawamy szklanką o mniejszej średnicy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie smażymy na głębokim oleju i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Na ok 30 pączków:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
4 żółtka
1 jajko
kieliszek spirytusu
8 dkg margaryny
10 dkg cukru kryształu
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
Ponadto:
ok 100g kremu czekoladowego
5 dkg rodzynek
cukier puder do posypania po wierzchu
ok 1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem oraz kilka rodzynek, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykrawamy szklanką o mniejszej średnicy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie smażymy na głębokim oleju i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową.
WYGLĄDAJĄ SMAKOWICIE! JA ZAPRASZAM NA KARNAWAŁOWE CIASTECZKA -''SADLACZKI'';MEGA KRUCHE CIACHA Z MARMOLADĄ:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/sadlaki.html
Mniam, podoba mi się takie nadzienie :)
OdpowiedzUsuń