Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 13 stycznia 2015

Pączki z nutą pomarańczy

Dodatek rumu do ciasta oraz kremu pomarańczowego wewnątrz jak i zewnątrz pączka idealnie ze sobą współgrają tworząc niepowtarzalny smak.
Karnawał czas zacząć! 


Składniki:

Na ok 30 pączków:
1/2 kg mąki tortowej
5 dkg roztopionego masła
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
1 szklanka mleka
50 ml rumu
5 dkg cukru kryształu
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
1 szklanka kremu pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
olej do smażenia (ok.1 litr)


Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy. 


3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy.
 

 Ps. Składniki na pączki powinny mieć temp. pokojową. 
 
Efekt końcowy:
 

3 komentarze:

  1. Kocham paczki wszelakie!
    A takie domowe i jeszcze pomaranczowe?
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pomarańczowe to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Kochane, pączki były bardzo dobre, może schodzi z nimi chwilkę, ale warte grzechu...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.