Dodatek rumu do ciasta oraz kremu pomarańczowego wewnątrz jak i zewnątrz
pączka idealnie ze sobą współgrają tworząc niepowtarzalny smak.
Karnawał czas zacząć!
Składniki:
Na ok 30 pączków:
1/2 kg mąki tortowej
5 dkg roztopionego masła
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
1 szklanka mleka
50 ml rumu
5 dkg cukru kryształu
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
1 szklanka kremu pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
olej do smażenia (ok.1 litr)
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.
Karnawał czas zacząć!
Składniki:
Na ok 30 pączków:
1/2 kg mąki tortowej
5 dkg roztopionego masła
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
1 szklanka mleka
50 ml rumu
5 dkg cukru kryształu
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
1 szklanka kremu pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
olej do smażenia (ok.1 litr)
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule- u mnie miały średnicę ok 4 cm. Układamy na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Olej rozgrzewamy. Pączki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.
- 3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy.
- Ps. Składniki na pączki powinny mieć temp. pokojową.
- Efekt końcowy:
Kocham paczki wszelakie!
OdpowiedzUsuńA takie domowe i jeszcze pomaranczowe?
Poprosze!
:)
Mmm, pomarańczowe to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochane, pączki były bardzo dobre, może schodzi z nimi chwilkę, ale warte grzechu...
OdpowiedzUsuń