Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 12 stycznia 2016

Drobiowe kotlety z kaszą pszenną pęczak

Kolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany. 


Składniki:

Na 10 kotlecików:
30dkg mielonego mięsa drobiowego
1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak
100g sera żółtego w kawałku
1 jajko
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok 3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną łączymy z mięsem, posiekaną drobno cebulą, pietruszką, jajkiem i serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy mąkę. 
2. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej tworząc kotleciki o grubości ok 1cm. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron.


 Kotleciki najlepiej podawać na ciepło.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)