Naszło w końcu i mnie na przygotowanie czegoś iście karnawałowego. Róż nigdy nie robiłam i miałam obawy czy wyjdą, ale nie są twarde jak kamyki, więc chyba mogę powiedzieć, że próba zakończyła się sukcesem :)
Zrobiłam z małej porcji i wyszło ok 30 sztuk, więc jeśli jest Was więcej niż dwoje, to śmiało podwójcie ;)
Składniki:
1,5 szklanki mąki + do podsypywania
3 żółtka
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
ok 1 litr oleju do smażenia
dżem o dowolnym smaku
cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej na stolnicę lub blat mąki wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, szczyptę soli oraz spirytus. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce ok godziny. Po tym czasie ciasto napowietrzamy uderzając w nie wałkiem z każdej strony i składając na pół gdy troszkę się naciągnie (przez ok 10 minut). Wałkujemy na cienki 2-3mm placek i trzema różnymi rozmiarami foremki wykrawamy kółeczka lub- jak u mnie- kwiatki. Dodatkowo każde kółko nacinamy w 5-6 miejscach.
2. Kółeczka nakładamy na siebie od największego do najmniejszego (3 sztuki) i dociskamy palcem na środku by się zlepiły. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu, by się nie przypalały z każdej strony na zloty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przestudzone nadziewamy na wierzchu dżemem i posypujemy cukrem pudrem.
W trakcie wałkowania podsypujemy troszkę mąką, by się nam nie przykleiło do podłoża.
Jeśli foremki mają kształt kwiatków, to w momencie gdy nie natniemy boków w trakcie pieczenia powstanie nam nie róża, a coś na kształt kielicha- prezentuje się równie ładnie :)
Łopatka autorstwa Pana Grzegorza i jego Graciarni :) Zapraszam do zapoznania się z ofertą na stronie http://www.gratyiszpeje.pl/
Zrobiłam z małej porcji i wyszło ok 30 sztuk, więc jeśli jest Was więcej niż dwoje, to śmiało podwójcie ;)
Składniki:
1,5 szklanki mąki + do podsypywania
3 żółtka
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
ok 1 litr oleju do smażenia
dżem o dowolnym smaku
cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej na stolnicę lub blat mąki wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, szczyptę soli oraz spirytus. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce ok godziny. Po tym czasie ciasto napowietrzamy uderzając w nie wałkiem z każdej strony i składając na pół gdy troszkę się naciągnie (przez ok 10 minut). Wałkujemy na cienki 2-3mm placek i trzema różnymi rozmiarami foremki wykrawamy kółeczka lub- jak u mnie- kwiatki. Dodatkowo każde kółko nacinamy w 5-6 miejscach.
2. Kółeczka nakładamy na siebie od największego do najmniejszego (3 sztuki) i dociskamy palcem na środku by się zlepiły. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu, by się nie przypalały z każdej strony na zloty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przestudzone nadziewamy na wierzchu dżemem i posypujemy cukrem pudrem.
W trakcie wałkowania podsypujemy troszkę mąką, by się nam nie przykleiło do podłoża.
Jeśli foremki mają kształt kwiatków, to w momencie gdy nie natniemy boków w trakcie pieczenia powstanie nam nie róża, a coś na kształt kielicha- prezentuje się równie ładnie :)
Łopatka autorstwa Pana Grzegorza i jego Graciarni :) Zapraszam do zapoznania się z ofertą na stronie http://www.gratyiszpeje.pl/
piękne Ci wyszły różyczki, takie kształtne, z chęcią bym zjadła ;) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuń