Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 17 sierpnia 2016

Bataty z aromatycznym farszem

Po raz pierwszy zakupiłam bataty i nie bardzo wiedziałam jak się za nie zabrać. Wiedziałam tylko, że chcę użyć pietruszki i sera pleśniowego. Inspirację, by dodać boczek znalazłam w internecie. Wyszedł smaczny posiłek, a bataty z pewnością jeszcze nie raz zakupię.


                                                                                                                                                                                                       
Składniki:

2 większe bataty
150g wędzonego boczku
60g sera pleśniowego "Lazur"
6 pomidorków suszonych
1 duży pęczek natki pietruszki
100g sera żółtego typu gouda
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku





Sposób przygotowania:

Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem, smarujemy oliwą, delikatnie posypujemy przyprawami i pieczemy ok godziny w 200st C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkość możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W tym czasie boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i podlewamy całość 1/2 szklanką wody. Smażymy do jej całkowitego odparowania i zrumienienia. Dodajemy posiekane drobno pomidory suszone. Gotowe bataty kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy środki zostawiając ok 4mm ścianki. Dodajemy do boczku wraz z pokruszonym serem pleśniowym i posiekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku. Mieszamy farsz i nadziewamy nim połówki przygotowanych wcześniej batatów. Posypujemy drobno startym serem żółtym i ponownie zapiekamy przez 10 minut w temp 180st C. 



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)