Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 25 czerwca 2015

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami

Dziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) 

Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :)


Składniki:

Na kwadratową formę o boku 24cm:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 kostka miękkiej margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
ok 300g zmiksowanych truskawek

Galaretka I:
Ok 500g wydrylowanych czereśni
1 galaretka wiśniowa

Galaretka II:
Ok 200g truskawek
1 galaretka truskawkowa


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy.

2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.


3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.


 Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej. 



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.