Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 30 maja 2017

Dżem rabarbarowo- truskawkowy

Wiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza do naleśników, takich cieniutkich, że prawie sąsiednią wieś przez nie widać 😉 Z ich pzygotowaniem jednak już trochę gorzej...
Smażąc w tamtym roku truskawkowy tak przypaliłam garnek, że jeden od razu wywaliłam, a drugi uratowałam proszkiem do prania. Jest to moja prawdziwa zmora... Pewnie problem byłby mniejszy, gdybym użyła garnków z powłoką nieprzywierającą, no ale u mnie praktycznie same emaliowane :D
W tym roku na szczęście przyszło wybawienie :) Jak tylko dowiedziałam się, że w Tefal Companion można robić przetwory, decyzja o tym z rabarbarem zapadła niemalże natychmiast :) Od słowa do czynu i tak w niespełna 2 godziny powstał pyszny dżem. Mało tego :) Nic się nie przypaliło, a ja zamiast mieszać, mogłam zająć się czymś innym. Lubię to, zdecydowanie 💓



Składniki na ok 1 l. dżemu:

700g obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki rabarbaru
300g mrożonych lub świeżych truskawek
600g cukru
Sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

W misie urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Wrzucamy rabarbar oraz truskawki. Ustawiamy prędkość 12, czas 30 sekund. Ostrze tnące zamieniamy na mieszadło, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Uruchamiamy Companiona na 90 minut, przy temperaturze 105⁰C, prędkość 2. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy od razu. 


Sposób przygotowania tradycyjny:

Drobno posiekany rabarbar oraz truskawki (jeśli świeże, to w kawałkach, jeśli mrożone to w całości) przekładamy do rondla. Dodajemy sok z cytryny oraz ok 20ml wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy są miękkie i puściły sok, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając bardzo często. Gdy odpowiednio zgęstnieje przekładamy do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcamy.


 Jeśli chcecie, by Wasz dżem był bardziej "stały" dodajcie 2 łyżeczki Agaru lub żelatyny. Możecie także użyć gotowych mieszanek typu żelfix.

4 komentarze:

  1. Robiłam rabarbar i jabłko, ale z truskawkami nie próbowałam. Namówiłaś mnie ;) o ile czas i dzieci pozwolą, bo z tym ostatnio krucho...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja natomiast bardzo często łączę rabarbar i truskawki :) chociażby w kompocie :) i ten duet sprawdza się idealnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Samodzielnie przygotowane przetwory mają wiele zalet. Przede wszystkim sami wybieramy warzywa czy owoce, które chcemy przetworzyć. Często są to płody z naszego ogródka czy działki, więc mamy pewność, że są ekologiczne i naturalne.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.