Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 2 października 2017

Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki

Roladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem, które delikatnie podbiły jego aromat. Do tego porcja kaszy i pyszna surówka z kapusty. Czego chcieć więcej?
Zawsze wydawało mi się, że śliwki do grzybów pasują, ale nigdy w ten sposób nie przyrządzałam dań, bo mój Mężczyzna nie uznaje owoców w mięsie... Tutaj je tak zakamuflowałam, że śladu po nich nie ma, za to delikatny smak pozostał. I o to mi właśnie chodziło ;)
Ps. W sumie do tej pory nie wie, że tam śliwki były :D


Składniki:
 
3 grube plastry schabu
20g suszonych  grzybów
1 duża cebula
2 ziarenka jałowca
Sól, pieprz do smaku
1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz
8 świeżych śliwek węgierek lub 4 suszone
½ łyżeczka zmielonego rozmarynu
2 łyżeczki masła klarowanego
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Plastry schabu doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozbijamy bardzo cienko.
Grzyby namaczamy przez całą noc, a następnie siekamy drobno z cebulą i rozgniecionym w moździerzu jałowcem. Smażymy na maśle kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Farsz nakładamy na plastra schabu, zwijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos oraz pokrojone na kawałki śliwki i zmielony rozmaryn. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 80 minut. Roladki podajemy na ciepło, np. z gotowaną kaszą orkiszową.




3 komentarze:

  1. aż 80 minut trzeba piec w piekarniku, czy tu nie ma błędu ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma błędu. jest to schab i roladki jak widać są duże. By mięso w środku było równie miękkie co na zewnątrz- potrzebują właśnie tyle czasu.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)