Pewnie wielu z Was trzyma warzywa świeże w piwniczkach, a potem stopniowo zwiększa ich segregację, bo się tak psują... Podobnie było u mnie, dlatego teraz wolę się poświęcić, przygotować wszystko i mieć gotową przyprawę w słoiku niż przebierać później w zimnie pozostałe warzywa.
To co, robicie jarzynkę razem ze mną...?!
Składniki:
1 pęczek naci selera
800g marchwi
200g korzenia
pietruszki
1 pęczek naci
pietruszki
200g pora
200g kapusty
1 duża cebula
1 pęczek lubczyku
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki soli
morskiej
5 suszonych grzybków
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela
angielskiego
6 ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Warzywa myjemy i
obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem. Nać pietruszki, selera i lubczyku
myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. W misie Tefal Companion
umieszczamy tarczę tnącą „C” i montujemy pokrywę szatkownicy. Ustawiamy
prędkość 12 i przepuszczamy przez otwór marchewkę, pietruszkę, korzeń selera,
pora oraz kapustę. Poszatkowane warzywa układamy wraz z pozostałymi: cebulą,
czosnkiem oraz natkami na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w
elektrycznej suszarce. Co kilka godzin mieszamy, a w elektrycznej suszarce
zmieniamy sita miejscami, co przyspieszy proces ich suszenia. Gotowe
przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dokładamy ziele
angielskie, pieprz, liście laurowe, sól
oraz suszone grzyby. Miksujemy wszystko na wysokich- 12 obrotach do uzyskania
pożądanego efektu (u mnie ok minuty). Przekładamy do suchego słoika i szczelnie
zakręcamy.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Warzywa myjemy i
obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem. Nać pietruszki, selera i lubczyku
myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewki, pietruszki, seler
oraz por kroimy w talarki. Kapustę siekamy.
Poszatkowane warzywa układamy wraz z pozostałymi: cebulą, czosnkiem oraz
natkami na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w elektrycznej
suszarce. Co kilka godzin mieszamy, a w elektrycznej suszarce zmieniamy sita
miejscami, co przyspieszy proces ich suszenia. Gotowe warzywa rozdrabniamy z
solą, pieprzem, liśćmi laurowymi , grzybkami i zielem angielskim. Przekładamy
do suchego słoika i zakręcamy.
Ooo no super sprawa ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Też muszę tak zrobić, tym bardziej, że w tym roku marchewkę mam bardzo słabą i na pewno nie przetrzyma zimy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń