Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 7 października 2017

Czekoladowo- bananowe brownie z gruszkami

Na sklepowych półkach pojawiło się już całkiem sporo smacznych gruszek. Nie wiem jak Wy, ale mi one smakują zdecydowanie bardziej od jabłek, więc grzechem byłoby nie skorzystać i nie upiec jakiegoś ciacha. Myślałam o nim już chyba od dwóch tygodni, ale ciągle nie byłoby komu zjeść... więc wolałam nie piec, by nie zmusić się do zjedzenia całej blaszki samodzielnie ;)
Miałam też zrobić w większej blaszce, ale biorąc pod uwagę, że ostatnio każdy w koło krzyczy na mnie jak częstuję, to z tego pomysłu zrezygnowałam :)

Składniki na keksówkę 10x28cm

3 dojrzałe banany
120g czekolady deserowej z dużą zawartością kakao
½ szklanki oleju rzepakowego
100g brązowego cukru
2 jajka
50ml słodkiej, 30% śmietanki
220g mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże gruszki
Cukier puder

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W misie urządzenia montujemy ostrze do wyrabiania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietankę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na prędkości 6 przez 40 sekund. Po skończonej pracy dodajemy banany oraz przestudzoną czekoladę. Nadal na prędkości 6 miksujemy kolejne 40 sekund. Wyciągamy ostrze, szpatułką delikatnie zbieramy ciasto z boków misy i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i śmietankę. Wszystko miksujemy na średnich obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, banany i znowu chwilkę miksujemy. Wlewamy czekoladę- miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Brownie to ja wszędzie i o każdej porze! :) genialnie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy krzyczy jak częstujesz :))... Ja nie słyszę takiego sprzeciwu i wolę tę opcję :). A brownie wygląda wspaniale :).

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.