Miałam też zrobić w większej blaszce, ale biorąc pod uwagę, że ostatnio każdy w koło krzyczy na mnie jak częstuję, to z tego pomysłu zrezygnowałam :)
Składniki na keksówkę 10x28cm
3 dojrzałe banany
120g czekolady
deserowej z dużą zawartością kakao
½ szklanki oleju
rzepakowego
100g brązowego cukru
2 jajka
50ml słodkiej, 30%
śmietanki
220g mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
2 duże gruszki
Cukier puder
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Czekoladę rozpuszczamy
w kąpieli wodnej. Studzimy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. W misie
urządzenia montujemy ostrze do wyrabiania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier,
śmietankę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na
prędkości 6 przez 40 sekund. Po skończonej pracy dodajemy banany oraz
przestudzoną czekoladę. Nadal na prędkości 6 miksujemy kolejne 40 sekund.
Wyciągamy ostrze, szpatułką delikatnie zbieramy ciasto z boków misy i
przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na
pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca,
by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia
możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie
przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez
odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem
pudrem.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Brownie to ja wszędzie i o każdej porze! :) genialnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńKażdy krzyczy jak częstujesz :))... Ja nie słyszę takiego sprzeciwu i wolę tę opcję :). A brownie wygląda wspaniale :).
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuń