Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 4 października 2017

Knedle ze śliwami

Macie takie swoje dania, które kojarzą Wam się z dzieciństwem, domem rodzinnym, Mamą...? 
Ja mam takich pełno i nawet nie sposób je wszystkie wymienić, ale dziś prezentuję Wam lekko odmienioną wersję knedli. 
Nie są takie jak Mamy- po pierwsze śliwki są kupne, a nie z własnego sadu, po drugie omasta zdecydowanie różni się od tej, którą jadłam w Zagórzanach. Ale jedne i drugie przygotowane od serca i z sercem, więc naprawdę smaczne! Fani cynamonu na pewno nimi nie pogardzą, bo troszkę go sypnęłam do tej kruszonki. 
Tak w ogóle, to są to chyba moje drugie knedle w życiu przygotowane całkowicie samodzielnie, więc wiecie 😜 dumna z siebie jestem i już!


Składniki:
 
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki + troszkę do podsypywania
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli+ 1 do gotowania knedli
2 jajka
Ok 20 sztuk śliwek węgierek
Ok 50g masła

Kruszonka cynamonowa:

120g mąki tortowej
50g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Układamy w koszyczku do parowania i solimy 1 łyżeczką soli. Do misy wlewamy ok 1 litr wody. Umieszczamy koszyczek i uruchamiamy program „Steam P1”. Po skończonej pracy urządzenia, ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia. Ja uparowałam je dzień wcześniej.
Zabieramy się teraz za kruszonkę: Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na 30 sekund przy prędkości 12, a następnie przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Kruszonkę studzimy, a następnie ponownie miksujemy na prędkości 12.
Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta: W misie umieszczamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy ziemniaki, mąkę i jajka. Wyrabiamy najpierw przez 30 sekund na prędkości 7, a następnie przez 2 minuty na prędkości 6.
Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu.
Knedle wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Obrane ziemniaki zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy- najlepiej dzień wcześniej.
Składniki na kruszonkę siekamy nożem, a następnie wyrabiamy dłońmi. Przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Siekamy w rozdrabniaczu lub tłuczemy wałkiem, by uzyskać drobne kawałeczki.
Nazajutrz- Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką i jajkami. wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu.
Knedle wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.