Ja mam takich pełno i nawet nie sposób je wszystkie wymienić, ale dziś prezentuję Wam lekko odmienioną wersję knedli.
Nie są takie jak Mamy- po pierwsze śliwki są kupne, a nie z własnego sadu, po drugie omasta zdecydowanie różni się od tej, którą jadłam w Zagórzanach. Ale jedne i drugie przygotowane od serca i z sercem, więc naprawdę smaczne! Fani cynamonu na pewno nimi nie pogardzą, bo troszkę go sypnęłam do tej kruszonki.
Tak w ogóle, to są to chyba moje drugie knedle w życiu przygotowane całkowicie samodzielnie, więc wiecie 😜 dumna z siebie jestem i już!
Składniki:
2 szklanki mąki +
troszkę do podsypywania
2 płaskie łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka soli+ 1 do
gotowania knedli
2 jajka
Ok 20 sztuk śliwek
węgierek
Ok 50g masła
Kruszonka cynamonowa:
120g mąki tortowej
50g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Ziemniaki obieramy i
kroimy na małe kawałki. Układamy w koszyczku do parowania i solimy 1 łyżeczką
soli. Do misy wlewamy ok 1 litr wody. Umieszczamy koszyczek i uruchamiamy
program „Steam P1”. Po skończonej pracy urządzenia, ziemniaki pozostawiamy do
przestudzenia. Ja uparowałam je dzień wcześniej.
Zabieramy się teraz za
kruszonkę: Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do
wyrabiania. Uruchamiamy na 30 sekund przy prędkości 12, a następnie
przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru).
Kruszonkę studzimy, a następnie ponownie miksujemy na prędkości 12.
Kolejnym etapem jest
przygotowanie ciasta: W misie umieszczamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy
ziemniaki, mąkę i jajka. Wyrabiamy najpierw przez 30 sekund na prędkości 7, a
następnie przez 2 minuty na prędkości 6.
Stolnicę podsypujemy
odrobiną mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie
wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi
nadajemy kulistego kształtu.
Knedle wrzucamy na
gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Obrane ziemniaki
zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy- najlepiej
dzień wcześniej.
Składniki na kruszonkę
siekamy nożem, a następnie wyrabiamy dłońmi. Przesypujemy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka
minut (do uzyskania złotego koloru). Siekamy w rozdrabniaczu lub tłuczemy
wałkiem, by uzyskać drobne kawałeczki.
Nazajutrz- Stolnicę
podsypujemy odrobiną mąki, ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
Łączymy z mąką i jajkami. wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok
20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy
kulistego kształtu.
Knedle wrzucamy na
gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej.
wspomnienie z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń