Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 11 października 2017

Sałatka z zielonych pomidorów

Zjedliście już wszystkie pomidory z krzaczków czy macie jeszcze jakieś zielone w zanadrzu, które i tak już koloru raczej nie nabiorą przy takiej pogodzie...?
Bo jeśli by się trochę znalazło, to mam świetny pomysł na to jak je wykorzystać :) No dobra- Teściowa ma w swoim zeszycie :)
U nas uzbierało się dobrych kilka kg, ale dzięki pomocy Companiona skroiłam wszystko w 5 minut. Mama zajęła się resztą, czyli zalewą i pasteryzacją. 
Pierwsze konsumpcje już za nami i wiemy już, że octu można było dać mniej, u nas było 1½ szklanki octu, ale myślę, że w tym wypadku 1 będzie ok :)

Składniki:
 
6 kg zielonych pomidorów
12 cebul
4 łyżki soli

Marynata:

8 szklanek wody
1 szklanka octu
½ szklanki oleju
6 łyżek cukru
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
3 łyżki soli

Sposób przygotowania:
 
Pomidory i cebulę poszatkować (w Tefal Companion prędkość 12, tarcza „H”), nasolić, pomieszać i odstawić na 24h do zimna. 

Kolejnego dnia dobrze odcedzić, wrzucić na gorącą marynatę na 3 minuty. Włożyć do wyparzonych, osuszonych słoiczków i pasteryzować na mokro przez 5 minut od momentu zagotowania.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.