Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 14 października 2017

Babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym

Słodkości goszczą w moim domu zawsze! Jeśli nie pieczone przeze mnie, to zachomikowane w szafkach praliny, wafelki itp. Muszą być, bo moje zachcianki nie znają dnia i godziny😜
 Tak już mam, nie doszukujcie się w tym żadnych nowinek 😅
Jeśli mam piec, to najchętniej z bakaliami. Uwielbiam je po stokroć i raz na jakiś czas muszę, po nie sięgnąć. Najbardziej lubię pistacje, cena troszkę mnie powala, ale są godne uwagi. 
Pamiętam jak kilka lat temu bratowa przywoziła wielkie opakowania i człowiek nie mógł się od nich oderwać, nie wiedząc, że pochłania takie majątki :D 
Teraz kiedy poznałam ich wartość, zarówno finansową jak i zdrowotną, mam ochotę choć raz w tygodniu na malutką garść tych orzeszków. A Wy lubicie pistacje...?
W deserach wyglądają obłędnie, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystywać!



Na 6 sztuk dużych babeczek

Ciasto:
150 g mąki
80 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
35g posiekanych pistacji

Krem:
250ml słodkiej śmietanki 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
¾ tabliczki czekolady deserowej
1 pełna łyżeczka kakao
Ok 70ml likieru pistacjowego
Ok 40g posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy.

Krem:

Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy.
Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier, drugi łączymy powoli z czekoladą oraz kakao.
Kremy nakładamy po dwóch różnych stronach worka od szprycy z założoną tylką w kształcie gwiazdki. Posypujemy pistacjami, chłodzimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)