Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 31 października 2017

Purée z dyni

Jak już co niektórzy wiedzą, dynię odkryłam stosunkowo niedawno. Może jakieś 3 lata temu. I nie mówię tu w ogóle o dyni jako o warzywie, ale o dyni w potrawach.
Wspominałam Wam już, że na polu zawsze było ich pełno na jesieni, ale nigdy nie stanowiły pokarmu dla nas, tylko dla zwierząt. 
Dziś więc mam krótki przepis na to jak się z nią rozprawić, by była smacznym dodatkiem do naszych zup kremów, placuszków, ciast itp.
Przygotujcie jej więcej, bo śmiało można ją zamrozić lub spasteryzować w słoiczkach.



Składniki:

1 dynia (ok 3kg)

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C, wkładamy blaszkę.
Cząstki warzywa pieczemy ok 40min, a następnie sprawdzamy widelcem czy bez trudu wbijamy i wyciągamy z miąższu. Jeśli tak- dynię studzimy, jeśli nie- pozostawiamy na kolejne 10 minut.
Przestudzoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy „na mokro” lub porcjujemy w małych plastikowych pojemniczkach lub woreczkach i przechowujemy w zamrażarce.
Dynia nie pasteryzowana może być przechowywana w lodówce przez max 4-5 dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.