Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 20 października 2017

Przecier paprykowy

Już od kilku lat noszę się z zamiarem zrobienia swojego przecieru z czerwonej papryki. 
Dokładnie od momentu kiedy słoiczek z tym smakołykiem dostałam od koleżanki z byłej już pracy.
Razem ze słoiczkiem dostałam też przepis, więc głupio by było w końcu nie skorzystać.
Przecier sam w sobie jest super, ale podany jako dip do przekąsek lub do zup- znacznie podnosi walory smakowe. Dodając mniej lub więcej papryki chili, sami dozujemy sobie ostrość. 
I co najważniejsze- jego przygotowanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jakby się mogło wydawać. 
Składniki:

4 kg świeżej czerwonej papryki
2,5 główki czosnku
3 ostre papryczki
0,75 kg cukru
1 i 1/3 szklanki octu
0,75 szklanki oleju
4 łyżki soli
4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
ok 5 listków laurowych
1 płaska łyżka pieprzu

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kilka części. W misie Tefal Companion zakładamy ostrze ultra blade i umieszczamy paprykę oraz czosnek. Miksujemy na obrotach 12 przez ok 30 sekund. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i uruchamiamy manualnie urządzenie: obroty 3,temp. 100⁰C, czas 40 minut. Po skończonej pracy ponownie miksujemy przecier na obrotach 12, by nadać mu jednolitej  konsystencji. Wystarczy kilka sekund!

Sposób przygotowania tradycyjny:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy bardzo drobno, ewentualnie miksujemy razem z czosnkiem. Wlewamy do wysokiego naczynia i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez ok 20 minut. Dodajemy do sosu resztę składników, mieszamy i gotujemy jeszcze przez następne 25 minut. Mieszamy żeby się nie przypalało. Jeszcze ciepłe nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy „na mokro”.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.