Dokładnie od momentu kiedy słoiczek z tym smakołykiem dostałam od koleżanki z byłej już pracy.
Razem ze słoiczkiem dostałam też przepis, więc głupio by było w końcu nie skorzystać.
Przecier sam w sobie jest super, ale podany jako dip do przekąsek lub do zup- znacznie podnosi walory smakowe. Dodając mniej lub więcej papryki chili, sami dozujemy sobie ostrość.
I co najważniejsze- jego przygotowanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jakby się mogło wydawać.
Składniki:
4 kg świeżej czerwonej papryki
2,5 główki czosnku
3 ostre papryczki
0,75 kg cukru
1 i 1/3 szklanki octu
0,75 szklanki oleju
4 łyżki soli
4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
ok 5 listków laurowych
1 płaska łyżka pieprzu
2,5 główki czosnku
3 ostre papryczki
0,75 kg cukru
1 i 1/3 szklanki octu
0,75 szklanki oleju
4 łyżki soli
4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
ok 5 listków laurowych
1 płaska łyżka pieprzu
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kilka
części. W misie Tefal Companion zakładamy ostrze ultra blade i umieszczamy
paprykę oraz czosnek. Miksujemy na obrotach 12 przez ok 30 sekund. Po tym
czasie dodajemy pozostałe składniki i uruchamiamy manualnie urządzenie: obroty
3,temp. 100⁰C, czas 40 minut. Po
skończonej pracy ponownie miksujemy przecier na obrotach 12, by nadać mu
jednolitej konsystencji. Wystarczy kilka
sekund!
Sposób przygotowania tradycyjny:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.