Jednak te wątpliwości zaraz się ulatniały niczym cukierki schowane w kolorowym pudełku... Nie wiedzieć kiedy i jak :)
Blog prowadzę z wielką przyjemnością i wierzę, że kiedyś uda mi się zrobić kolejny krok, krok do przodu. Z własną domeną, lepszymi zdjęciami (najlepiej już bez pomocników, którzy jak nie wyciągają łapek by coś podkraść, to ruszają "planem" na każdą stronę😇), warsztatami z różnych dziedzin, z konkretnymi współpracami... Choć nie ukrywam, że te teraz też są fajne! Mam tu na myśli przede wszystkim tą największą i naprawdę długoterminową- z Tefalem i Agnieszką z bloga Lady Kitchen 💜, ale też mniejsze choćby ze sklepem Frisco, bolesławiecką ceramiką J. Rutyna czy pięknymi wyrobami z Graciarni Grzegorza Krzysika. Dziękuję Wam za zaufanie :)
Wszystkie są dla mnie takim kopniakiem do działania- gotowania i pieczenia.
Największym kopniakiem jesteście jednak Wy, drodzy Czytelnicy, bo to Wy razem ze mną tworzycie jedność. Bez Was nie byłoby mnie!
Dziękuję Wam z całego serducha i jedyne o co proszę, to większa aktywność z Waszej strony, bo wtedy i moja zdecydowanie wzrasta 😍
Udzielajcie się w komentarzach tutaj, na fp i instagramie. Lajkujcie, obserwujcie i przede wszystkim udostępniajcie, by usłyszało o mnie jeszcze więcej osób!
Rocznicowy "torcik" to nic innego jak pyszny serniczek z dyniowym puree i odrobiną... białego pieprzu ;) Nie jest to tradycyjny wypiek i domyślam się, że przeciwnicy dyni nie będą chcieli się skusić, ale zapewniam, że mi bardzo smakował! Nie wymaga wiele czasu do zrobienia, a dzięki dyni ma wyjątkowy kolor. Spróbujcie i świętujcie razem zemną! Miłego dnia Kochani!
Składniki na tortownicę o śr. 16cm
Spód:
60g kakaowych
herbatników
30g masła
Sernik:
2 jajka
¾ szklanki brązowego
cukru
420g sera białego
1 pełna łyżka śmietany
18%
200g puree z dyni
3 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
½ płaskiej łyżeczki
białego pieprzu
½ płaskiej łyżeczki
cynamonu
50g masła
Solony karmel:
½ szklanki cukru
2 łyżki masła
10 łyżek śmietanki 30%
⅓
łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
Dodatkowo
(opcjonalnie):
Małe bezy
Sposób przygotowania
Spód:
Masło topimy, studzimy,
a następnie łączymy z pokruszonymi na mak herbatnikami. Przekładamy na wyłożoną
papierem blaszkę (tylko spód) i wyrównujemy.
Sernik:
Oddzielamy żółtka od
białek i ucieramy je z cukrem. Dodajemy przynajmniej raz (tak jak u mnie)
zmielony ser, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, puree z dyni oraz pieprz i cynamon.
Po połączeniu składników dodajemy roztopione i przestudzone masło. Przelewamy do
formy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na 65 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach najlepiej całą noc.
Karmel:
Cukier przesypujemy na
patelnię i wyrównujemy. Stawiamy na małym ogniu i nie mieszając czekamy aż się
rozpuści. Następnie dodajemy śmietankę, ale energicznie mieszamy, by się
wszystko ładnie połączyło. Na końcu dodajemy masło oraz sól. Jeszcze ciepłym
karmelem polewamy wierzch sernika i zdobimy bezikami.
Smakowicie!
OdpowiedzUsuńPodstawiam talerzyk, serniczek wygląda bardzo apetycznie, połączenie sera i dyni to super pomysł.
OdpowiedzUsuńZ okazji urodzin bloga życzę jeszcze więcej sukcesów i czasu na realizację pomysłów, których Ci nie brakuje:)
Gratuluję rocznicy blogowania i życzę dalszych lat pełnych sukcesów. Porywam kawałek serniczka i pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuń