Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 14 marca 2018

Kruche jajeczka z brzoskwiniami

Zaczynamy powoli rozglądać się za świątecznymi przepisami. Tak, tak... ja też ;)
Nie mam kompletnie pomysłu na to, co przygotuję, ale standardowo wiem już, że nie będzie tego dużo. To tylko dwa dni, a biorąc pod uwagę, że przez te dwa dni wiele mnie nawet nie ma w domu, to szaleć nie ma co. 
W swoich teraźniejszych zbiorach widzę jednak, że zadbałam dla Was tylko o słodką oprawę, więc może jeszcze pokuszę się o przygotowanie czegoś "konkretnego".
Póki co łapcie przepis na proste kruche, lukrowane ciasteczka :)


Składniki na ok 15 sztuk:

Ok 175g mąki pszennej
100g cukru pudru
90g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Lukier:
1 białko
1 ubita szklanka cukru pudru
Kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo:
Kilka połówek brzoskwini z syropu

Sposób przygotowania:

Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości ok 4mm i foremką wycinamy kształt jajek (wysokość moich to ok 7cm). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 12 minut. Przestudzone „jajka” polewamy przygotowanym lukrem (białko utarte z cukrem pudrem i kroplami cytryny), a w miejsce żółtka wkładamy małą cząstkę brzoskwini wyciętej z połówki owocu.



2 komentarze:

  1. Hej, Twoje ciasteczka wyglądają ślicznie, ale czy surowe biało jest bezpieczne dla dzieci? Czy może da się je czymś zastąpić? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😘 w takiej ilości myślę że nie ma żadnych obaw, moi synowie- zarówno trzylatek jak i niespełna dwulatek jedli i nic im nie było. Lukier jednak można zrobić także z samego soku z cytryny i cukru pudru 😉

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.