Nie ma kuchni włoskiej bez makaronu! I mnie też nie ma, bo minimum raz w tygodniu makaron na obiad musi być, pod różną postacią oczywiście i z różnymi dodatkami. I nie tylko spaghetti, choć dziś, to akurat on rządził. Przygotowałam na obiad spaghetti w sosie cukiniowym, ale specjalnie wzięłam ugotowałam więcej, by zrobić nowy eksperyment. Gdyby się nie udał, zapewne bym Wam o nim nie wspominała i nie pokazywała zdjęć. Wyszło jednak bardzo fajnie i wbrew pozorom- nie tak strasznie ciężko jakby się mogło wydawać biorąc pod uwagę smażenie w głębokim oleju.
Tak przygotowany makaron, to moja kolejna propozycja na przekąskę, choć tu skłaniałabym się bardziej do tego, by podawać ją na ciepło, tuż po przygotowaniu.
Składniki
na 4 sztuki:
ok 150-200g
makaronu spaghetti
1
małe jajko
1
szklanka bułki tartej
Olej
lub oliwa do głębokiego smażenia
1
ząbek czosnku
½
małej cukinii
1
opakowanie sera mozzarella Galbani
Świeża
bazylia
Sposób
przygotowania:
Makaron spaghetti gotujemy al’dente w osolonej
wodzie. Odcedzamy, formujemy 4 gniazdka i osuszamy na papierowym ręczniku
(ciepły makaron w trakcie osuszania zlepi się ze sobą i nie będzie rozwalał).
Przestudzone „koszyczki” panierujemy najpierw w roztrzepanym z odrobiną soli i
pieprzu jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju tylko do
zrumienienia i osączamy na papierowym ręczniku. W środku umieszczamy kawałek
mozzarelli, a na wierzchu cukinię podsmażoną z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Zapiekamy w piekarniku w temp. 120⁰C przez 10 minut (tylko do
stopienia sera). Podajemy na ciepło lub
na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.