Mam jednak nadzieję, że to Was nie zrazi i jeśli jeszcze nie znacie takiego sposobu na pozbycie się nadmiaru cukinii, to chętnie skorzystacie. Z chęcią poznałabym też Wasze sposoby na jej wykorzystanie, bo nie ukrywam, że jeszcze jej sporo, a jakoś nie mam pomysłu na przetworzenie.
Piszcie w komentarzu, co Wy robicie z nadmiarem tego warzywa, chętnie poczytam, a jak podpasuje, to wykorzystam ;)
Składniki
na 4 osoby:
1 duża
cukinia (ok 400g po obraniu i wydrążeniu nasion)
200g
marchwi
2 jajka
Sól,
pieprz do smaku
Ok ½
szklanki mąki pszennej
Olej do
smażenia
Sposób
przygotowania:
Obrane i
pozbawione nasion cząstki cukinii ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę
ścieramy na drobne wiórki. Mieszamy i przekładamy na sito, by odcedzić nadmiar
soku. Do warzyw dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru
tłuszczu i podajemy z ulubionymi sosami lub kwaśną śmietaną.
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.