No ale koniec z tym opowiadaniem, co Was tu zanudzać będę, jak do stołu podano pyszne spaghetti! Nie byle jakie- głównie za sprawą świeżych ziół, które w tym roku (odpukać!) rosną jak szalone w moich przydomowych donicach no i oczywiście pysznej mozzarelli Galbani.
A wiecie, że spaghetti, to takie "nasze" danie? Tzn moje i Pana Męża. Zrobiłam je na pierwszy wspólny obiad, później stało się stałym elementem rocznicowych kolacji ;) Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, ale z długim makaronem koniecznie. Niedługo zbliża się nasza 5 rocznica ślubu, więc muszę pomyśleć o czymś nowym.
A może sami mi podpowiecie jakiś fajny sposób?
Klopsiki:
500g
mielonej szynki wp.
2
posiekane ząbki czosnku
1
jajko
3
łyżki bułki tartej
1
gałązka świeżego tymianku (listeczki)
Kilka
świeżych listków bazylii cytrynowej
1
kulka mozzarella Galbani
Sól,
pieprz do smaku
Mąka
do obtoczenia
Olej
do przesmażenia
Sos:
200ml
pomidorowej passaty
1
mały słoiczek suszonych pomidorów
2
ząbki czosnku
1
mała cebula
Świeże
zioła: bazylia rozmaryn i oregano
Sól,
pieprz do smaku
1
łyżka oliwy
Dodatkowo:
350g
makaronu spaghetti
1
opakowanie mozzarella Galbani
Sposób
przygotowania:
Mozzarellę
kroimy na ok jednocentymetrowe kawałki. Składniki na klopsiki mieszamy ze sobą,
a następnie doprawiamy. Nabieramy na dłoń łyżkę mięsa, spłaszczamy,
umieszczamy w środku kawałek mozzarelli
i dokładnie zwijamy. Każdą kulkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju
na złoty kolor.
Na
łyżce oliwy podgrzewamy czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się
zrumienią dodajemy passatę pomidorową, zioła oraz pokrojone drobniej suszone
pomidory. Podgrzewamy, by zredukować nadmiar wody.
Makaron
gotujemy ciut krócej niż na opakowaniu. Ma być twardszy niż makaron aldente.
Odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do
naczynia żaroodpornego, pomiędzy makaronem układamy kulki mięsne, a na wierzchu
kładziemy plastry pokrojonej mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
170⁰C na 30 minut. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.