Składniki
na keksówkę o wym. ok. 28x12cm:
400ml
śmietany 30%
3 jajka
4 żółtka
¾ szklanki
cukru pudru
1 łyżeczka
cukru z prawdziwą wanilią
200g malin
100g
czerwonych porzeczek
100g
borówek lub jagód
Sposób
przygotowania:
Metalową
miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Wbijamy jajka, dodajemy żółtka
oraz oba rodzaje cukrów. Intensywnie ubijamy przez ok 5 minut, ale pilnujemy by
masy nie zagotować i nie zważyć. Masę ściągamy z ognia, hartujemy ubijając tym
razem w misce z zimną wodą.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie do
sztywnej powoli wlewamy przestudzoną masę jajeczną. Mieszamy tylko do
połączenia i dodajemy oczyszczone maliny. Przelewamy do sylikonowej keksówki
lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy i układamy pozostałe owoce.
Wierzch przykrywamy delikatnie folią i wstawiamy do zamrażarki na min. 5
godzin.
Wspaniały, letni deser!
OdpowiedzUsuń:)