Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 31 sierpnia 2018

Mini szaszłyki z mozzarellą i sosem bazyliowym

Dziś mam dla Was kilka przepisów, które sprawdzą się przede wszystkim na wszelkich imprezach w gronie rodziny lub znajomych, kiedy to dwoimy się i troimy by szybko i sprawnie przygotować kilka rodzai przekąsek. Dziś pokazuję Wam jak w prosty sposób przygotować kilka prostych rzeczy, które na pewno się sprawdzą, a dla wielbicieli kuchni włoskiej będą prawdziwą ucztą!
Przepisy te są właśnie inspiracją kuchni włoskiej, a ich przygotowanie- nie ukrywam- związane jest z konkursem organizowanym na portalu Durszlak.
Na pierwszy rzut zapraszam na mini szaszłyki, które śmiało możemy skomponować także w warzywnej wersji, bez melona i arbuza, a np z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Będzie równie smacznie!




Składniki:
 
½ melona miodowego
1 opakowanie mozzarella mini Galbani
arbuza mini
Kilka żółtych pomidorków koktajlowych
Liście świeżej bazylii do dekoracji

Sos bazyliowy:

½ szklanki listków bazylii
2 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli i pieprzu
½ łyżeczki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Z melona oraz arbuza wydrążamy półokrągłe cząstki. Łączymy ze sobą tworząc jedną kulkę i nabijamy na szaszłyka naprzemiennie z mozzarellą, listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki na sos miksujemy i tak przygotowanym polewamy po przygotowanych szaszłykach, by nadać im wyrazistości i lepszego smaku. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu.


Włoska strona lata z Galbani

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.