Przepisy te są właśnie inspiracją kuchni włoskiej, a ich przygotowanie- nie ukrywam- związane jest z konkursem organizowanym na portalu Durszlak.
Na pierwszy rzut zapraszam na mini szaszłyki, które śmiało możemy skomponować także w warzywnej wersji, bez melona i arbuza, a np z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Będzie równie smacznie!
½
melona miodowego
1
opakowanie mozzarella mini Galbani
⅕ arbuza mini
Kilka
żółtych pomidorków koktajlowych
Liście
świeżej bazylii do dekoracji
Sos
bazyliowy:
½
szklanki listków bazylii
2
łyżeczki soku z cytryny
4
łyżki oliwy z oliwek
Szczypta
soli i pieprzu
½
łyżeczki octu balsamicznego
Sposób
przygotowania:
Z
melona oraz arbuza wydrążamy półokrągłe cząstki. Łączymy ze sobą tworząc jedną
kulkę i nabijamy na szaszłyka naprzemiennie z mozzarellą, listkami bazylii i
pomidorkami koktajlowymi.
Składniki na sos miksujemy i tak przygotowanym
polewamy po przygotowanych szaszłykach, by nadać im wyrazistości i lepszego
smaku. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.