Składniki
na blaszkę 24x24cm
Ciasto:
1 szklanka
maślanki
2 jajka
½ szklanki
oleju roślinnego
Ok 350g
mąki tortowej
1 łyżka
cukru z prawdziwą wanilią
Ziarenka z
1 laski wanilii
¾ szklanki
cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Kruszonka:
80g masła
150g mąki
tortowej
50g cukru
różanego
50g
drobnego cukru kryształu
Dodatkowo:
Ok
12-15szt śliw
Sposób
przygotowania
Ciasto:
Składniki
mokre ubijamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Suche składniki
przesiewamy, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych mokrych. Mieszamy
łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. Przekładamy na
wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i układamy połówki śliwek, skórką do
spodu.
Kruszonka:
Wszystkie
składniki mieszamy ze sobą za pomocą siekacza lub w dłoniach, a następnie
posypujemy wierzch ciasta.
Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na
ok 45 minut (do suchego patyczka), a następnie wyciągamy i studzimy. Przed
podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
bardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuń