Nie od dziś wiadomo, że najpopularniejsza włoska sałatka, to ta z mozzarellą i pomidorem. Z dodatkiem zielonych liści bazylii ma symbolizować barwy flagi tego kraju. Zazwyczaj podawana na talerzu, gdzie plastry sera i pomidora układane są naprzemiennie, a dziś u mnie pod postacią delikatnego musu, który doskonale smakuje z paluszkami grissini- kolejnym przysmakiem tego regionu Europy. Do schrupania (zjedzenia) na raz!
Składniki:
½
szklanki ugniecionych liści bazylii
3
łyżki oliwy
1
ząbek czosnku
1
kulka sera mozzarella Galbani
1
duży pomidor malinowy
2
łyżki ketchupu pikantnego
Szczypta
soli
1
opakowanie paluszków grissini
Sposób
przygotowania:
Liście bazylii miksujemy z czosnkiem i oliwą,
przelewamy do przygotowanych pojemniczków (najlepiej zrobić osobno dla
każdego). Następnie miksujemy mozzarellę z połową zalewy z woreczka i
przekładamy na mus bazyliowy. Pomidora miksujemy a następnie przecieramy przez
sitko by pozbyć się pestek. Miąższ łączymy z ketchupem i wykładamy na wierzch.
Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy jako przekąskę z paluszkami grissini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.