Ciekawa jestem, jak Wasze dzieci podchodzą do takich "nowości"? Próbują czy omijają z daleka?
A może i Wy sami boicie się ryzykować i stawiacie na tradycyjne smaki?
Składniki dla ok 4-5 osób
Ciasto:
250ml
gorącej wody
1 jajko
Ok 550g
mąki pszennej
1 łyżeczka
soli
Farsz:
500g bobu
300g
ugotowanych ziemniaków
200g
boczku
Sól,
pieprz do smaku
Dodatkowo
do podania:
3 cebule
100g masła
Szczypta
soli i pieprzu
Sposób
przygotowania
Ciasto:
Mąkę
przesiewamy na stolnicę, dodajemy rozbełtane jajko, sól i powoli wlewamy wodę,
siekając nożem, by nie uciekała na boki. Zagniatamy dłońmi elastyczne ciasto i
pozostawiamy na podsypanej mąką stolnicy pod szklanym przykryciem na ok 30
minut.
Farsz:
Bób
gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przecedzamy i lekko przestudzony
obieramy ze skórek. Rozgniatamy widelcem lub drobno siekamy i łączymy z
ziemniakami przeciśniętymi przez praskę oraz pokrojonym w kostkę i
przyrumienionym na patelni boczkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowanie:
Ciasto
wałkujemy na grubość ok 3-4mm, wykrawamy krążki, nakładamy po małej łyżeczce
farszu. Sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok minutę od momentu wypłynięcia
na wierzch. Podajemy z cebulką przyrumienioną na maśle. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.