Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 2 czerwca 2015

Cynamonowe pierogi z truskawkami

Uwielbiam pierogi, każde bez wyjątku :) Na słodko i na słono :)
Dziś uraczę Was takimi pysznymi, z truskawkami i śmietanką- w końcu sezon na truskawki w pełni! Smacznego!




Składniki:

Na 2 porcje (ok. 30 pierożków)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów

Dodatkowo:
ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 opakowanie śmietanfixu
ok 10 truskawek do dekoracji


Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę. Zagniatamy. Zostawiamy pod ciepłym naczyniem na ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką. Wycinamy literatką kółka. Na połowę nakładamy po truskawce, przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy dookoła.  
Pierożki obtaczamy w mącę. Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia wszystkich na wierzch.
Śmietankę ubijamy z dodatkiem smietanfixu. Polewamy pierożki, delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżymi truskawkami.


 Efekt końcowy:


2 komentarze:

  1. Patrzę na zdjęcia i dosłownie czuję ten cynamon i truskawki... Przepyszna propozycja...

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)