Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 30 czerwca 2015

Hiszpańska tortilla

Jeśli chcemy w krótkim czasie zrobić jakiś ciekawy obiadek, śmiało możemy pokusić się o ten hiszpański przysmak. Próbowaliście kiedyś?


Składniki:

Dla 2 osób:
6 średniej wielkości ziemniaków (ok 400g)
3 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka oleju smakowego bazylia- czosnek- pomidor
1 cebula
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
1/2 opakowania mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami"
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy na krótkie piórka. Solimy delikatnie, pozostawiając resztę do jajek. Olej rzepakowy rozgrzewamy na głębokiej patelni. Wsypujemy ziemniaki oraz cebulę i na wolnym ogniu smażymy do miękkości. Do półtwardych ziemniaków dodajemy 1/2 opakowania warzyw na patelni. 


2. Jajka rozbijamy w głębokim naczyniu. Solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojone na krótkie paseczki papryki oraz lekko przestudzone, miękkie ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smakowy olej. Wlewamy masę ziemniaczano- jajeczną, wyrównujemy i smażymy do ścięcia jajek na małym ogniu. Następnie przy pomocy talerza obracamy tortillę i zsuwamy, by przypiekła się druga strona. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło bądź zimno.


 Efekt końcowy:


2 komentarze:

  1. A jak zrobię tortillę wg.tego przepisu to uznasz za kradzież?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, dlaczego? Kradzieżą jest publikacja gdzieś tego przepisu wraz ze zdjęciami i nie podpisanie autora, czyli mnie.

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)