Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Tort bakaliowy na białkach

W zamrażalniku miałam kilkanaście białek. Postanowiłam je w końcu wykorzystać, a inspiracją był przepis Dorotki, która jak się okazuje jest specjalistką nie tylko w sernikach :)
Torcik dla każdego, bo bez grama alkoholu, a na dodatek z delikatnym kremem na bazie mascarpone. Dla Was Kochani, na Dzień Dziecka :) Bo przecież każdy z nas kiedyś był lub nadal jest dzieckiem :)



Składniki na tortownicę o śr. 28cm:

Ciasto białkowe I
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki oleju
50g orzechów włoskich

Ciasto białkowe II
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki oleju
50g migdałów w płatkach

Ciasto białkowe III
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki oleju
50g wiórek kokosowych

Krem:
1 duży kubek śmietany 30% (400g)
1 serek mascarpone (250g)
1/2 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
1 tabliczka czekolady mlecznej z fistaszkami Goplana
1 duży wafelek o smaku kokosowym

Ponadto:
1 słoiczek dżemu ananasowego 
1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach

Sposób przygotowania:

1. Ciasta białkowe
Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka:
I- posiekane drobno orzechy
II- płatki migdałów
III- kokos

Każdy placek piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia.



2. Krem:
Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i kokosowy wafelek. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć.



3. Przełożenie:
Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.



Efekt końcowy:

Z czekoladową nutą

3 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)