Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 3 sierpnia 2016

Krem z cukinii

Doskonała w smaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce.
Jeśli Wy także lubicie kremowe zupki, a i cukinia Wam nie straszna, to wykorzystajcie przepis jeszcze tego lata. 


Składniki:
1,5kg cukinii
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
500-600 ml bulionu
100g kremowego, śmietankowego serka topionego
sól, pieprze do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki mchu jadalnego *
100g pieczonej ciecierzycy *


Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy. 
Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię. 
Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. 
Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną ciecierzycą. 


* najedź kursorem na wyraz i kliknij, by przejść do przepisu :)

2 komentarze:

  1. Zupy z cukinii to jeszcze przyznam, że nie próbowałam, a Twoja prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie czuć w niej cukinii. Ja osobiście jakoś specjalnie za nią nie przepadam, ale w tych wszystkich "kombinacjach" jest naprawdę super :)

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)