Sałatka jarzynowa kojarzy mi się z dzieciństwem, bo pamiętam, mając te kilka lat, że była przygotowywana na każde święta. Później gdzieś się przejadła, a jej smak przebiły nowe, dotąd mi nieznane jak np. gyros.
Powróciłam do niej kilka lat temu, gdy poznałam swojego Męża ;) Okazało się, że ta najbardziej mu smakuje, więc cóż było zrobić- skoro mówią, że przez żołądek do serca...
Powróciłam do niej kilka lat temu, gdy poznałam swojego Męża ;) Okazało się, że ta najbardziej mu smakuje, więc cóż było zrobić- skoro mówią, że przez żołądek do serca...
Ostatnio pokusiłam się o jej lekką modyfikację i oto jest! Bez jajek, ale z dodatkiem szynki konserwowej. Obawiałam się braku jajek, ale teraz już wiem, że spokojnie można się bez nich obejść.
Składniki:
250g marchwi (waga przed obraniem)
250g korzenia pietruszki (przed obraniem)
150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
200g szynki konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
250g korzenia pietruszki (przed obraniem)
150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
200g szynki konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do
miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę.
Obrać i pokroić w kostkę także jabłko, ogórki i szynkę.
Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz przyprawić solą i
pieprzem. Wymieszać i pozostawić przed podaniem na kilka godzin w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.