Pomysł na pierożki podpowiedziała mi koleżanka. Ja- jako że nie
przepadam za podrobami podeszłam do niego troszkę sceptycznie, Mąż
natomiast od razu stwierdził, że muszę koniecznie spróbować mu je
zrobić. Zrobiłam, zjadłam i przekonałam się, że mogę jeść wątróbkę w
takiej postaci:) Są pyszne:)
Składniki na ok 70 pierogów:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu
1 jajko
1 płaska łyżka soli
szklanka przegotowanej letniej wody
2 łyżki oleju
Farsz:
ok. 70 dkg obranej i ugotowanej wątróbki
ok. 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
3 cebule średniej wielkości
125g masła
sól, pieprz
Omasta:
3 cebulki
125g masła
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę (blat), robimy na środku wgłębienie i
dodajemy jajko, sól, olej oraz małym strumyczkiem przegotowaną wodę cały
czas siekając ze sobą składniki. Dłonie oprószamy mąką i ugniatamy
ciasto na jednolitą kulę.
2. Cebulę obieramy i rumienimy na złoty kolor dodając szczyptę soli. Możemy
od razu "poddusić" wszystkie cebule na kostce masła, lub rozdzielić
sobie po połowie: do farszu i jako omasta na wierzch ugotowanych
pierożków. Ja robiłam osobno:)
Ugotowaną wątróbkę i ziemniaki przepuszczamy wraz z połową podduszonej
cebulki przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ciasto odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinamy krążki.
4. Na przygotowane krążki nakładamy po łyżeczce farszu.
5. Ciasto mocno zlepiamy formując pierożki i obtaczamy delikatnie w mące by
nie przykleiły się do deski. Gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty po
wypłynięciu na wierzch.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite pierożki Asiu, robię z podobnym farszem z wątróbki ale bez ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńtakich to nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń