Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 października 2014

Bananowa delicja- bez pieczenia

Lubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser!


Składniki:

Na blaszkę 35cm x 24cm:
3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g)
2.5 opakowania herbatników (200g jedno)
5 bananów
2 kostki masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
4 szklanki mleka
3 budynie waniliowe
2 galaretki pomarańczowe


Sposób przygotowania:

1. Formę wykładamy folią spożywczą, co uchroni ją przed zbytnik pobrudzeniem przez krem oraz galaretkę. Spód wykładamy delicjami o smaku pomarańczowym, a "szpary" pozostawione między nimi zasypujemy pokruszonymi kilkoma herbatnikami.

2. Z całości mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu.

3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem. Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Obieramy banany i kroimy w plasterki ok 0.5cm.

4. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą wylewamy na delicję, układamy plasterki banana i przykrywamy warstwą herbatników. Znowu kolejna porcja kremu, banany i herbatniki. Ostatnia warstwa kremu, banany i tężejąca galaretka pomarańczowa.

5. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Ja robiłam wieczorkiem więc całą noc leżało w lodówce- tam mu najlepiej:)

4 komentarze:

  1. Stanowczo za dużo tłuszczu aż 2 kostki nie dałoby sie zmniejszyc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że by się dało, ale na taką blaszkę i by tyle razy przełożyć, to po prostu byłoby niemożliwością. Zwiększając ilość budyniu i bananów a zmniejszając tłuszczu myślę że zrobiłaby się mamałyga, a nie krem ;) Ja bynajmniej nie podejmę się takiej próby ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie,tylko ja bym na spód dała herbatniki,a delicje w mmiejsce jednej warstwy herbatników,lepiej sie bedzie trzymal spód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz że chyba masz rację ;) No ale nie pomyślałam o tym jak robiłam ;) Będzie na zaś! Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.