Składniki na tortownicę o śr. 26cm:
Biszkopt bakaliowy:
8 jajek
szklanka cukru
15 dkg wiórek kokosowych
15 dkg posiekanych orzechów
15 dkg posiekanych rodzynek
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt zwykły:
Blacha o wymiarach 34x 24 cm
5 jajek
szklanka cukru
5 łyżek mąki krupczatki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy:
2 kostki masła lub margaryny
2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g)
3 budynie śmietankowe
aromat pomarańczowy
0.5 litry wody
5 łyżek cukru pudru
Dekoracja:
ok 20 dkg posiekanych orzechów
kilkanaście połówek orzecha włoskiego
Poncz do biszkoptów:
pół szklanki przegotowanej wody
pół kieliszka spirytusu
sok z połówki cytryny
8 jajek
szklanka cukru
15 dkg wiórek kokosowych
15 dkg posiekanych orzechów
15 dkg posiekanych rodzynek
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt zwykły:
Blacha o wymiarach 34x 24 cm
5 jajek
szklanka cukru
5 łyżek mąki krupczatki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy:
2 kostki masła lub margaryny
2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g)
3 budynie śmietankowe
aromat pomarańczowy
0.5 litry wody
5 łyżek cukru pudru
Dekoracja:
ok 20 dkg posiekanych orzechów
kilkanaście połówek orzecha włoskiego
Poncz do biszkoptów:
pół szklanki przegotowanej wody
pół kieliszka spirytusu
sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt bakaliowy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian z cukrem,
cały czas ubijając. Do posiekanych bakalii dodajemy mąkę i proszek do
pieczenia, mieszamy. Dosypujemy powoli do powstałego z jajek i cukru
biszkoptu, cały czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt
najlepiej rozdzielić na dwie części i piec osobno w dwóch tej samej
wielkości tortownicach. Można składniki podzielić na dwie części od razu
i drugi biszkopt upiec po wyciągnięciu pierwszego. Pieczemy w temp.
190st przez ok 35min.- do suchego patyczka.
2. Biszkopt zwykły:
Podobnie: białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli,
dodajemy na przemian żółtko i cukier. Na koniec przesiewamy wymieszane
mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Pieczemy w temp 180st ok 25 min- również sprawdzamy wykałaczką- jesli
jest sucha- biszkopt jest upieczony.
3. Krem:
Z brzoskwiń odlewamy cały sok, powinno go być ok 0,5 litry, dolewamy pół
litry wody, mieszamy. Odlewamy szklankę wymieszanego z wodą soku i w
niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy
rozpuszczone budynie. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze
mieszając by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku
pomarańczowego. Ubieramy ok 1/4 masy, a do reszty wsypujemy pokrojone w
kostkę 3/4 jednej puszki brzoskwiń. Mieszamy delikatnie łyżką.
4. Biszkopt jasny przekrawamy na pół, a następnie pionowo na 3 równe części
(w sumie będzie ich 6). Wszystkie biszkopty nasączamy ponczem.
5. Na krążek bakaliowego biszkoptu nakładamy część masy z brzoskwiniami, na
to od środka w poprzek kładziemy posmarowane również tą samą masą
biszkopty zwykłe. Zwijamy na kształt ślimaka. Wierzch smarujemy resztą
masy z brzoskwiniami i kładziemy drugi krążek bakaliowy. Całość
smarujemy kremem pozostawionym bez owoców. Boki dekorujemy siekanymi
orzechami, górę brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Odstawiamy do
schłodzenia.
Zamiast zwykłego biszkoptu można użyć ciemnego z dodatkiem odrobiny
kakaa. Przy jasnej masie - jak u mnie- tort będzie miał fajny kontrast.
Ja niestety nie przepadam za biszkoptami kakaowymi, dlatego zrobiłam
zwykły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.