Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 października 2014

Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka

Orzechy są nieodłącznym elementem tortów, które zdarza mi się robić. Zwłaszcza jeśli wiem, że sama będę go jeść. Tym razem w połączeniu kremu brzoskwiniowego.


Składniki na tortownicę o śr. 26cm:

Biszkopt bakaliowy:
8 jajek
szklanka cukru
15 dkg wiórek kokosowych
15 dkg posiekanych orzechów
15 dkg posiekanych rodzynek
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt zwykły:

Blacha o wymiarach 34x 24 cm

5 jajek
szklanka cukru
5 łyżek mąki krupczatki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowy:
2 kostki masła lub margaryny
2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g)
3 budynie śmietankowe
aromat pomarańczowy
0.5 litry wody
5 łyżek cukru pudru

Dekoracja:
ok 20 dkg posiekanych orzechów
kilkanaście połówek orzecha włoskiego

Poncz do biszkoptów:
pół szklanki przegotowanej wody
pół kieliszka spirytusu
sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian z cukrem, cały czas ubijając. Do posiekanych bakalii dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dosypujemy powoli do powstałego z jajek i cukru biszkoptu, cały czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt najlepiej rozdzielić na dwie części i piec osobno w dwóch tej samej wielkości tortownicach. Można składniki podzielić na dwie części od razu i drugi biszkopt upiec po wyciągnięciu pierwszego. Pieczemy w temp. 190st przez ok 35min.- do suchego patyczka.



2. Biszkopt zwykły: Podobnie: białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy na przemian żółtko i cukier. Na koniec przesiewamy wymieszane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Pieczemy w temp 180st ok 25 min- również sprawdzamy wykałaczką- jesli jest sucha- biszkopt jest upieczony.

3. Krem: Z brzoskwiń odlewamy cały sok, powinno go być ok 0,5 litry, dolewamy pół litry wody, mieszamy. Odlewamy szklankę wymieszanego z wodą soku i w niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone budynie. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze mieszając by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Ubieramy ok 1/4 masy, a do reszty wsypujemy pokrojone w kostkę 3/4 jednej puszki brzoskwiń. Mieszamy delikatnie łyżką.

4. Biszkopt jasny przekrawamy na pół, a następnie pionowo na 3 równe części (w sumie będzie ich 6). Wszystkie biszkopty nasączamy ponczem.

5. Na krążek bakaliowego biszkoptu nakładamy część masy z brzoskwiniami, na to od środka w poprzek kładziemy posmarowane również tą samą masą biszkopty zwykłe. Zwijamy na kształt ślimaka. Wierzch smarujemy resztą masy z brzoskwiniami i kładziemy drugi krążek bakaliowy. Całość smarujemy kremem pozostawionym bez owoców. Boki dekorujemy siekanymi orzechami, górę brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki. Odstawiamy do schłodzenia.

Zamiast zwykłego biszkoptu można użyć ciemnego z dodatkiem odrobiny kakaa. Przy jasnej masie - jak u mnie- tort będzie miał fajny kontrast. Ja niestety nie przepadam za biszkoptami kakaowymi, dlatego zrobiłam zwykły. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.